Pasta alla boscaiola, idealne pierwsze danie na jesień i zimę
Pocieszające, smaczne i kremowe pierwsze danie: makaron alla boscaiola to obowiązkowa pozycja na jesień i zimę. Przygotowanie przepisu jest łatwe i zajmuje bardzo mało czasu. Składniki na to pierwsze danie mogą się różnić, my zdecydowaliśmy się zaproponować prostą wersję z pokrojonym w kostkę boczkiem, pieczarkami i odrobiną śmietany do gotowania (tylko po to, aby nadać mu kremowy akcent , który Cię zaskoczy!). Odkryj procedurę krok po kroku, wyposaż się w krótki makaron i przynieś pyszną boscaiolę na stół. Twoi goście pokochają to danie!
Składniki
Materiały
- Patelnia
- Durszlak
- deska do krojenia
- drewniana łyżka
- Nóż
Przygotowanie
- Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na patelni z oliwą z oliwek.
- Dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Teraz oczyść grzyby i pokrój je na kawałki, a następnie dodaj je na patelnię z boczkiem i zwilż (około 6 minut na średnim ogniu).
- Teraz dodaj sos pomidorowy, dopraw solą i pieprzem i gotuj sos przez 10 do 12 minut na średnim ogniu. Często mieszać.
- Po tym czasie dodać śmietanę do gotowania i wymieszać. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.
- Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić al dente (zachowując trochę wody z gotowania) i wlać na patelnię z sosem. Wymieszać i dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Makaron alla boscaiola jest gotowy!
Obserwacje
Czy mogę przechowywać makaron alla boscaiola?
Tak, można go przechowywać w lodówce przez jeden dzień. Przed spożyciem podsmaż go na patelni (nie trzeba dodawać, że nie będzie smakował tak dobrze, jak ugotowany i zjedzony).
Jakiego formatu makaronu alla boscaiola należy użyć?
Zalecamy użycie krótkiego makaronu: trofie, penne rigate, rigatoni, Mezze maniche, fusilli, tortiglioni.
Czego mogę użyć zamiast boczku?
Dobrym rozwiązaniem jest użycie pokruszonej kiełbasy zamiast boczku.
Czy mogę przygotować makaron alla boscaiola bez śmietany?
Oczywiście, nie jest to obowiązkowy składnik. Dodajemy tylko niewielką ilość, aby nadać potrawie kremowy smak.
Jakich grzybów użyć do makaronu alla boscaiola?
Można go przygotować z mieszanką grzybów, ale zalecamy użycie pieczarek lub borowików.
Jakie inne składniki mogę dodać do makaronu alla boscaiola?
Innym bardzo popularnym składnikiem tego tradycyjnego włoskiego dania jest groszek. Jeśli również chcesz go użyć, możesz dodać go w kroku 3, po zwiędnięciu grzybów.