Pasta alla boscaiola, idealne pierwsze danie na jesień i zimę

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
30 min

Pocieszające, smaczne i kremowe pierwsze danie: makaron alla boscaiola to obowiązkowa pozycja na jesień i zimę. Przygotowanie przepisu jest łatwe i zajmuje bardzo mało czasu. Składniki na to pierwsze danie mogą się różnić, my zdecydowaliśmy się zaproponować prostą wersję z pokrojonym w kostkę boczkiem, pieczarkami i odrobiną śmietany do gotowania (tylko po to, aby nadać mu kremowy akcent , który Cię zaskoczy!). Odkryj procedurę krok po kroku, wyposaż się w krótki makaron i przynieś pyszną boscaiolę na stół. Twoi goście pokochają to danie!


Składniki

2
Szacowany koszt: 4.32 (2.16€/porcja)

Materiały

  • Patelnia
  • Durszlak
  • deska do krojenia
  • drewniana łyżka
  • Nóż

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania10 min
  • Pasta alla boscaiola, idealne pierwsze danie na jesień i zimę - Przygotowanie krok 1Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na patelni z oliwą z oliwek.
  • Pasta alla boscaiola, idealne pierwsze danie na jesień i zimę - Przygotowanie krok 2Dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • Pasta alla boscaiola, idealne pierwsze danie na jesień i zimę - Przygotowanie krok 3Teraz oczyść grzyby i pokrój je na kawałki, a następnie dodaj je na patelnię z boczkiem i zwilż (około 6 minut na średnim ogniu).
  • Pasta alla boscaiola, idealne pierwsze danie na jesień i zimę - Przygotowanie krok 4Teraz dodaj sos pomidorowy, dopraw solą i pieprzem i gotuj sos przez 10 do 12 minut na średnim ogniu. Często mieszać.
  • Pasta alla boscaiola, idealne pierwsze danie na jesień i zimę - Przygotowanie krok 5Po tym czasie dodać śmietanę do gotowania i wymieszać. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.
  • Pasta alla boscaiola, idealne pierwsze danie na jesień i zimę - Przygotowanie krok 6Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić al dente (zachowując trochę wody z gotowania) i wlać na patelnię z sosem. Wymieszać i dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • Pasta alla boscaiola, idealne pierwsze danie na jesień i zimę - Przygotowanie krok 7Makaron alla boscaiola jest gotowy!

Obserwacje

Czy mogę przechowywać makaron alla boscaiola?
Tak, można go przechowywać w lodówce przez jeden dzień. Przed spożyciem podsmaż go na patelni (nie trzeba dodawać, że nie będzie smakował tak dobrze, jak ugotowany i zjedzony).

Jakiego formatu makaronu alla boscaiola należy użyć?
Zalecamy użycie krótkiego makaronu: trofie, penne rigate, rigatoni, Mezze maniche, fusilli, tortiglioni.

Czego mogę użyć zamiast boczku?
Dobrym rozwiązaniem jest użycie pokruszonej kiełbasy zamiast boczku.

Czy mogę przygotować makaron alla boscaiola bez śmietany?
Oczywiście, nie jest to obowiązkowy składnik. Dodajemy tylko niewielką ilość, aby nadać potrawie kremowy smak.

Jakich grzybów użyć do makaronu alla boscaiola?
Można go przygotować z mieszanką grzybów, ale zalecamy użycie pieczarek lub borowików.

Jakie inne składniki mogę dodać do makaronu alla boscaiola?
Innym bardzo popularnym składnikiem tego tradycyjnego włoskiego dania jest groszek. Jeśli również chcesz go użyć, możesz dodać go w kroku 3, po zwiędnięciu grzybów.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+