Kremowe i łatwe purée z manioku

zagłosuj teraz
Side dish
6 porcji
łatwe
35 min

Puree z manioku to doskonały wybór jako dodatek do mięsa lub kurczaka. Jest również podstawą escondidinho, typowego dania z północno-wschodniej Brazylii. Bogaty w błonnik maniok (macaxeira lub aipim), oprócz tego, że jest smaczny, ma dużą wartość odżywczą, dlatego puree z manioku to świetny sposób na zmianę smaku tradycyjnych tłuczonych ziemniaków. Odkryj nasz krok po kroku poniżej↓↓


Składniki

6

Materiały

  • Nóż
  • Deska do krojenia

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania30 min
  • Kremowe i łatwe purée z manioku - Przygotowanie krok 1Maniok obrać, umyć i pokroić na kawałki.
  • Kremowe i łatwe purée z manioku - Przygotowanie krok 2Przykryj maniok wodą w szybkowarze. Przykryć i postawić na dużym ogniu. Jak tylko usłyszysz gwizdek, zmniejsz ogień do średnio niskiego i pozostaw na około 20 minut. Wyłączyć i poczekać, aż ciśnienie naturalnie spadnie.
  • Kremowe i łatwe purée z manioku - Przygotowanie krok 3Otwórz i sprawdź, czy maniok jest ugotowany. Jeśli nie, gotuj go jeszcze przez kilka minut. Odcedź i rozgnieć maniok.
  • Kremowe i łatwe purée z manioku - Przygotowanie krok 4Umieść puree z manioku, mleko, masło i sól na patelni. Gotować na średnim ogniu. Jeśli uważasz, że jest jeszcze gęste, dodaj więcej mleka.
  • Kremowe i łatwe purée z manioku - Przygotowanie krok 5Na koniec twaróg.
  • Kremowe i łatwe purée z manioku - Przygotowanie krok 6Zmiksować. Purée powinno być jednorodne. W razie potrzeby dostosuj przyprawy.
  • Kremowe i łatwe purée z manioku - Przygotowanie krok 7Podawać jeszcze ciepłe. Smacznego!

Obserwacje

Jak gotować maniok?
Najszybszym sposobem gotowania manioku jest gotowanie w szybkowarze. Zawsze przykrywaj maniok wodą i gotuj przez około 20 minut. Czas różni się w zależności od ilości i wielkości kawałków. Sprawdź, czy maniok jest ugotowany i jeśli nadal jest twardy, ugotuj go ponownie.

Czego używać w puree z manioku?
Aby dodać jeszcze więcej smaku do puree z manioku, można dodać kwaśną śmietanę (natas w Portugalii), twaróg lub ser.

Gdzie mogę użyć puree z manioku?
Podawaj go na przykład do mięsa z sosem. Puree z manioku jest również używane w mięsnym escondidinho, escondidinho z kurczaka i innych potrawach.

Jak długo można przechowywać puree z manioku w lodówce (na zimno)?
Przechowuj puree z manioku w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Czy mogę zamrozić puree z manioku?
Tak, należy je umieścić w torebce do zamrażania w pojedynczych porcjach (na przykład). Aby rozmrozić, pozostawić na noc w lodówce i podgrzać na płycie grzewczej lub w kuchence mikrofalowej z odrobiną mleka, jeśli jest taka potrzeba.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+