Feta saganaki, grecki przepis na chipsy z fety i miodu
Od razu ostrzegamy: ten przepis jest ULTRA uzależniający! Chrupiące (dzięki ceglanemu ciastu) i rozpływające się w ustach (dzięki połączeniu fety i miodu). Podawać jako aperitif lub przystawkę z sałatką z roszponki. Pozwolimy Ci wypróbować ten przepis od razu, dzięki poniższym instrukcjom krok po kroku ↓
Składniki
Materiały
- 1 pędzel (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Roztopić masło i wymieszać z pieprzem.
Posmarować roztopionym masłem arkusze ciasta. - Pokrój fetę na 4 kawałki. Ułóż kawałki na środku każdego arkusza ciasta francuskiego.
- Złożyć ciasto cegiełkowe, aby otoczyć ser feta. Posmaruj ciasto cegiełkowe po każdym złożeniu.
- Ułóż owinięte kawałki fety na blasze do pieczenia i posyp sezamem.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C.
- Wyjąć z piekarnika i polać miodem przed podaniem z sałatką. Gotowe!
Obserwacje
Czy fetę saganaki można zamrozić?
Tak, można je wstępnie ugotować, a następnie przechowywać w szczelnej puszce. Należy je zamrozić przed nałożeniem na nie miodu, a następnie włożyć z powrotem do piekarnika przed pokryciem ich miodem i zjedzeniem na gorąco.
Czy do przygotowania saganaki z fety można użyć innych serów?
Saganaki z fety są zwykle przygotowywane z sera feta, ale jeśli chcesz, możesz zastąpić go innym serem, takim jak ser kozi!
Z czym podawać saganaki z fety?
Feta saganaki można podawać na przykład z sałatką.
Czy zamiast masła można użyć oliwy z oliwek?
Tak, to możliwe. Rezultat nie będzie taki sam, ale oliwa z oliwek będzie wyczuwalna w chrupiących przystawkach :-)