Feta saganaki, grecki przepis na smażoną fetę z miodem

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
4 porcji
łatwe
35 min

Od razu ostrzegamy: ten przepis jest ULTRA uzależniający! Chrupiące (dzięki ciastu filo) i rozpływające się w ustach (dzięki połączeniu fety i miodu). Podawać jako aperitif lub przystawkę z sałatką z roszponki. Pozwolimy Ci wypróbować ten przepis od razu, dzięki poniższym instrukcjom krok po kroku ↓

Składniki

4

Materiały

  • 1 pędzel (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania20 min
  • Feta Saganaki, grecki przepis na smażoną fetę z miodem - Przygotowanie krok 1Rozgrzej piekarnik do 200°C. Roztop masło i wymieszaj z pieprzem.
    Posmaruj roztopionym masłem arkusze ciasta.
  • Feta Saganaki, grecki przepis na smażoną fetę z miodem - Przygotowanie krok 2Pokrój fetę na 4 kawałki. Ułóż kawałki na środku każdego arkusza ciasta filo.
  • Feta Saganaki, grecki przepis na smażoną fetę z miodem - Przygotowanie krok 3Złóż ciasto filo, aby otoczyć ser feta. Posmaruj ciasto filo po każdym złożeniu.
  • Feta Saganaki, grecki przepis na smażoną fetę z miodem - Przygotowanie krok 4Ułóż owinięte kawałki fety na blasze do pieczenia i posyp sezamem.
  • Feta Saganaki, grecki przepis na smażoną fetę z miodem - Przygotowanie krok 5Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C.
  • Feta Saganaki, grecki przepis na smażoną fetę z miodem - Przygotowanie krok 6Wyjmij z piekarnika i polej miodem przed podaniem z sałatką. Gotowe!

Obserwacje

Czy fetę saganaki można zamrozić?

Tak, można je wstępnie ugotować, a następnie przechowywać w szczelnej puszce. Należy je zamrozić przed nałożeniem na nie miodu, a następnie włożyć z powrotem do piekarnika przed pokryciem ich miodem i zjedzeniem na gorąco.

Czy do przygotowania saganaki z fety można użyć innych serów?

Saganaki z fety są zwykle przygotowywane z sera feta, ale jeśli chcesz, możesz zastąpić go innym serem, takim jak ser kozi!

Z czym podawać saganaki z fety?

Feta saganaki można podawać na przykład z sałatką.

Czy zamiast masła można użyć oliwy z oliwek?

Tak, to możliwe. Rezultat nie będzie taki sam, ale oliwa z oliwek będzie wyczuwalna w chrupiących przystawkach :-)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: