Frytki z dorsza po portugalsku

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
6 porcji
średnie
1 h 40 m

Zabierzmy się do pracy nad jednym z najbardziej charakterystycznych przepisów Portugalii: frytkami z dorsza!


Składniki

6
Szacowany koszt: 6.15 (1.03€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Gotowania1 h

  • Frytki z dorsza po portugalsku - Przygotowanie krok 1Gotuj filety z dorsza we wrzącej wodzie przez 10 minut.
  • Frytki z dorsza po portugalsku - Przygotowanie krok 2Gotuj ziemniaki we wrzącej wodzie przez 40 minut (lub do momentu ugotowania).
  • Frytki z dorsza po portugalsku - Przygotowanie krok 3Po ostygnięciu rozgnieść ziemniaki i dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki i zmielony ząbek czosnku, dobrze mieszając.
  • Frytki z dorsza po portugalsku - Przygotowanie krok 4Gdy ryba ostygnie, obrać ją i usunąć ości. Dodać do masy ziemniaczanej z mąką i dobrze wymieszać.
  • Frytki z dorsza po portugalsku - Przygotowanie krok 5Weź łyżkę stołową tej mieszanki i uformuj krokiet rękami.
  • Frytki z dorsza po portugalsku - Przygotowanie krok 6Smażyć krokiety na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
  • Frytki z dorsza po portugalsku - Przygotowanie krok 7Teraz frytki z dorsza w portugalskim stylu są gotowe!

Obserwacje

Bezglutenowe: bezglutenowa alternatywa jest możliwa. Wystarczy usunąć mąkę z listy składników i dodać o jedno jajko mniej (w przeciwnym razie ciasto będzie zbyt rzadkie).

Nie masz dorsza? Użyj dorsza!

Cebula: Możesz dodać posiekaną cebulę do ciasta.

Uważaj na sól! Nie dodawaj soli, dopóki nie spróbujesz ciasta! Dorsz może być nadal dość słony.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+