Frytki z dorsza po portugalsku
zagłosuj teraz
Zabierzmy się do pracy nad jednym z najbardziej charakterystycznych przepisów Portugalii: frytkami z dorsza!
Składniki
6
Szacowany koszt: 6.15Euros€ (1.03€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania40 min
Gotowania1 h
- Gotuj filety z dorsza we wrzącej wodzie przez 10 minut.
- Gotuj ziemniaki we wrzącej wodzie przez 40 minut (lub do momentu ugotowania).
- Po ostygnięciu rozgnieść ziemniaki i dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki i zmielony ząbek czosnku, dobrze mieszając.
- Gdy ryba ostygnie, obrać ją i usunąć ości. Dodać do masy ziemniaczanej z mąką i dobrze wymieszać.
- Weź łyżkę stołową tej mieszanki i uformuj krokiet rękami.
- Smażyć krokiety na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
- Teraz frytki z dorsza w portugalskim stylu są gotowe!
Obserwacje
Bezglutenowe: bezglutenowa alternatywa jest możliwa. Wystarczy usunąć mąkę z listy składników i dodać o jedno jajko mniej (w przeciwnym razie ciasto będzie zbyt rzadkie).
Nie masz dorsza? Użyj dorsza!
Cebula: Możesz dodać posiekaną cebulę do ciasta.
Uważaj na sól! Nie dodawaj soli, dopóki nie spróbujesz ciasta! Dorsz może być nadal dość słony.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!