Faworki z dorsza po portugalsku

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
6 porcji
średnie
1 h 40 m

Zabierzmy się do pracy nad jednym z najbardziej charakterystycznych przepisów Portugalii: faworkami z dorsza!

Składniki

6

Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Gotowania1 h
  • Faworki z dorsza po portugalsku - Przygotowanie krok 1Gotuj filety z dorsza we wrzącej wodzie przez 10 minut.
  • Faworki z dorsza po portugalsku - Przygotowanie krok 2Gotuj ziemniaki we wrzącej wodzie przez 40 minut (lub do momentu ugotowania).
  • Faworki z dorsza po portugalsku - Przygotowanie krok 3Po ostygnięciu rozgnieść ziemniaki i dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki oraz zmielony ząbek czosnku, dobrze mieszając.
  • Faworki z dorsza po portugalsku - Przygotowanie krok 4Gdy ryba ostygnie, obrać ją i usunąć ości. Dodać do masy ziemniaczanej z mąką i dobrze wymieszać.
  • Faworki z dorsza po portugalsku - Przygotowanie krok 5Weź łyżkę stołową tej mieszanki i uformuj krokiet rękami.
  • Faworki z dorsza po portugalsku - Przygotowanie krok 6Smażyć krokiety na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
  • Faworki z dorsza po portugalsku - Przygotowanie krok 7Teraz faworki z dorsza w portugalskim stylu są gotowe!

Obserwacje

Bezglutenowe: bezglutenowa alternatywa jest możliwa. Wystarczy usunąć mąkę z listy składników i dodać o jedno jajko mniej (w przeciwnym razie ciasto będzie zbyt rzadkie).

Nie masz dorsza? Użyj dorsza!

Cebula: Możesz dodać posiekaną cebulę do ciasta.

Uważaj na sól! Nie dodawaj soli, dopóki nie spróbujesz ciasta! Dorsz może być nadal dość słony.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: