Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
15 porcji
średnie
1 h 15 m

Prawdopodobnie znasz gyozas, te małe chińskie pierożki, które tak bardzo kochamy! Dlaczego nie zrobić ich teraz samemu? Przepis, który jest znacznie łatwiejszy do wykonania, niż mogłoby się wydawać ;-) Od ciasta po nadzienie, przeprowadzimy Cię krok po kroku przez wszystkie etapy produkcji, korzystając z naszych pisemnych wyjaśnień, zdjęć i filmów ;-)

Składniki

15

Ciasto :

Nadzienie :

Gotowanie :

Materiały

  • miska, folia spożywcza, patelnia

Przygotowanie

Czas przygotowania35 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania10 min
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 1Ciasto:
    Wymieszaj mąkę i sól w misce za pomocą łyżki. Stopniowo dodawać ciepłą wodę. Gdy woda zostanie wchłonięta, ręcznie wmieszać pozostałą mąkę.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 2Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut, a następnie uformuj kulę. Zawiń kulę w folię spożywczą i pozostaw na co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 3Farsz:
    Umyć pieczarki i zieloną cebulkę. Obierz marchewkę i imbir. Pokroić w kostkę pieczarki, zieloną cebulkę i kurczaka oraz posiekać marchewkę i imbir.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 4Połącz wszystkie składniki w misce, a następnie dodaj odrobinę soli, sos sojowy i olej sezamowy. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 5Uformuj ciasto w wałek o średnicy około 5 cm. Pokrój na 15 do 16 kawałków równej wielkości. Przykryj wszystkie kawałki folią spożywczą.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 6Uformuj jeden z kawałków ciasta w kulkę. Spłaszcz kulkę.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 7Rozwałkuj: obróć krążek ciasta na siebie i spłaszcz boki, aż uzyskasz jednolity krążek.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 8Wypełnij środek krążka ciasta około 1 łyżeczką nadzienia. Najpierw złóż środek.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 9Następnie dwukrotnie złóż brzegi z każdej strony, aby uformować ravioli.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 10Przykryj gyozy folią spożywczą na czas przygotowania. Rozgrzej olej na patelni i umieść w nim gyozy.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 11Gdy spód zacznie twardnieć, wlej wodę na dno patelni i przykryj na 6 do 8 minut. Zdejmij pokrywkę i pozostaw do zrumienienia na kilka kolejnych minut.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 12I oto, twoje gyozy są gotowe! Zanurz je w sosie sojowym lub ostrym sosie!

Obserwacje

Nadzienie:
Gyozas można wypełnić farszem według własnego uznania, można zastąpić kurczaka krewetkami, wieprzowiną, wołowiną lub po prostu innym warzywem, na przykład kapustą pekińską.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: