Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami
zagłosuj teraz
Prawdopodobnie znasz gyozas, te małe chińskie pierożki, które tak bardzo kochamy! Dlaczego nie zrobić ich teraz samemu? Przepis, który jest znacznie łatwiejszy do wykonania, niż mogłoby się wydawać ;-) Od ciasta po nadzienie, przeprowadzimy Cię krok po kroku przez wszystkie etapy produkcji, korzystając z naszych pisemnych wyjaśnień, zdjęć i filmów ;-)
Składniki
15
Ciasto :
Nadzienie :
Gotowanie :
Szacowany koszt: 1.76Euros€ (0.12€/porcja)
Materiały
- miska, folia spożywcza, patelnia
Przygotowanie
Czas przygotowania35 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania10 min
Ciasto:
Wymieszaj mąkę i sól w misce za pomocą łyżki. Stopniowo dodawać ciepłą wodę. Gdy woda zostanie wchłonięta, ręcznie wmieszać pozostałą mąkę.Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut, a następnie uformuj kulę. Zawiń kulę w folię spożywczą i pozostaw na co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej.
Farsz:
Umyć pieczarki i zieloną cebulkę. Obierz marchewkę i imbir. Pokroić w kostkę pieczarki, zieloną cebulkę i kurczaka oraz posiekać marchewkę i imbir.Połącz wszystkie składniki w misce, a następnie dodaj odrobinę soli, sos sojowy i olej sezamowy. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
Uformuj ciasto w wałek o średnicy około 5 cm. Pokrój na 15 do 16 kawałków równej wielkości. Przykryj wszystkie kawałki folią spożywczą.
Uformuj jeden z kawałków ciasta w kulkę. Spłaszcz kulkę.
Rozwałkuj: obróć krążek ciasta na siebie i spłaszcz boki, aż uzyskasz jednolity krążek.
Wypełnij środek krążka ciasta około 1 łyżeczką nadzienia. Najpierw złóż środek.
Następnie dwukrotnie złóż brzegi z każdej strony, aby uformować ravioli.
Przykryj gyozy folią spożywczą na czas przygotowania. Rozgrzej olej na patelni i umieść w nim gyozy.
Gdy spód zacznie twardnieć, wlej wodę na dno patelni i przykryj na 6 do 8 minut. Zdejmij pokrywkę i pozostaw do zrumienienia na kilka kolejnych minut.
I oto, twoje gyozy są gotowe! Zanurz je w sosie sojowym lub ostrym sosie!
Obserwacje
Nadzienie:
Gyozas można wypełnić farszem według własnego uznania, można zastąpić kurczaka krewetkami, wieprzowiną, wołowiną lub po prostu innym warzywem, na przykład kapustą pekińską.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!