Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
15 porcji
średnie
1 h 15 m

Prawdopodobnie znasz gyozas, te małe chińskie pierożki, które tak bardzo kochamy! Dlaczego nie zrobić ich teraz samemu? Przepis, który jest znacznie łatwiejszy do wykonania, niż mogłoby się wydawać ;-) Od ciasta po nadzienie, przeprowadzimy Cię krok po kroku przez wszystkie etapy produkcji, korzystając z naszych pisemnych wyjaśnień, zdjęć i filmów ;-)


Składniki

15

Ciasto :

Nadzienie :

Gotowanie :

Szacowany koszt: 1.76 (0.12€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania35 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania10 min

  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 1Ciasto:
    Wymieszaj mąkę i sól w misce za pomocą łyżki. Stopniowo dodawać ciepłą wodę. Gdy woda zostanie wchłonięta, ręcznie wmieszać pozostałą mąkę.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 2Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, a następnie uformować kulę. Zawinąć kulę w folię termokurczliwą i pozostawić na co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 3Farsz:
    Umyć pieczarki i zieloną cebulkę. Obierz marchewkę i imbir. Pokroić w kostkę pieczarki, zieloną cebulkę i kurczaka oraz posiekać marchewkę i imbir.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 4Połącz wszystkie składniki w misce, a następnie dodaj odrobinę soli, sos sojowy i olej sezamowy. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 5Uformować ciasto w kulę o średnicy około 5 cm. Pokrój na 15 do 16 kawałków równej wielkości. Przykryj wszystkie kawałki folią spożywczą.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 6Uformuj jeden z kawałków ciasta w kulkę. Spłaszcz kulkę.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 7Rozwałkuj: obróć krążek ciasta na siebie i spłaszcz boki, aż uzyskasz jednolity krążek.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 8Wypełnij środek krążka ciasta około 1 łyżeczką nadzienia. Najpierw złóż środek.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 9Następnie dwukrotnie złóż brzegi z każdej strony, aby uformować ravioli.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 10Przykryj gyozę folią spożywczą na czas przygotowania.
    Rozgrzać olej na patelni i umieścić w nim gyozę.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 11Gdy baza zacznie twardnieć, wlej wodę na dno patelni i przykryj na 6 do 8 minut. Zdejmij pokrywkę i pozostaw do zrumienienia na kilka kolejnych minut.
  • Gyozas z kurczakiem, marchewką i pieczarkami - Przygotowanie krok 12Teraz gyozas są gotowe! Zanurz je w sosie sojowym lub ostrym sosie!

Obserwacje

Nadzienie:
Gyozas można wypełnić farszem według własnego uznania, można zastąpić kurczaka krewetkami, wieprzowiną, wołowiną lub po prostu innym warzywem, na przykład kapustą pekińską.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+