Krokiety z szynką picador
zagłosuj teraz
Petitchef przedstawia klasyczny i pyszny przepis na krokiety z szynką od Juana, szefa kuchni w restauracji Picador w Bordeaux (Francja). Zakochasz się w tych krokietach i w tym, jak łatwo je zrobić!
Składniki
20
Do panierowania:
Szacowany koszt: 7.14Euros€ (0.36€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h
Gotowania5 min
W rondelku podgrzej mleko z szynką na średnim ogniu. Nie doprowadzać do wrzenia.
W innym rondlu rozpuść masło.
Dodaj mąkę, wymieszaj i gotuj przez 3 minuty.
Zdjąć z ognia, wlać mleko do rondla z masłem. Dobrze wymieszać.
Lekko zmiksować w blenderze. Chcemy zachować kawałki szynki.
Ponownie ustawić rondel na średnim ogniu i mieszać ruchem ósemkowym aż do zgęstnienia. Posmakować i posolić do smaku.
Masa będzie gotowa, gdy zacznie odchodzić od dna.Umieść masę na krokiety na tacy. Przykryj folią spożywczą, aby nie utworzyła się skorupa i pozostaw do ostygnięcia na stole.
Następnie schłódź w lodówce, aby nieco stwardniała.Następnie wyjmij z lodówki i łyżką nabierz małe porcje. Obtocz je w bułce tartej.
Za pomocą rąk i panierowanej porcji formuj cylinder.
Ubij 2 jajka i dodaj odrobinę mleka. Obtocz krokiety w tej mieszance.
Następnie ponownie obtocz je w bułce tartej i są gotowe do smażenia.Rozgrzej olej do maksymalnej temperatury, uważając, aby się nie poparzyć.
Smaż do uzyskania złotobrązowego koloru i chrupkości.I gotowe do pożarcia! W towarzystwie dobrego białego wina i małej sałatki, jest pyszne!
Obserwacje
Podziękowania dla Juana za poświęcony czas, zaangażowanie i degustację! :)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!