Krokiety z szynką picador

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
20 porcji
łatwe
1 h 5 m

Petitchef przedstawia klasyczny i pyszny przepis na krokiety z szynką od Juana, szefa kuchni w restauracji Picador w Bordeaux (Francja). Zakochasz się w tych krokietach i w tym, jak łatwo je zrobić!

Składniki

20

Do panierowania:

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h
Gotowania5 min
  • Krokiety z szynką Picador - Przygotowanie krok 1W rondelku podgrzej mleko z szynką na średnim ogniu. Nie doprowadzać do wrzenia.
  • Krokiety z szynką Picador - Przygotowanie krok 2W innym rondlu rozpuść masło.
  • Krokiety z szynką Picador - Przygotowanie krok 3Dodaj mąkę, wymieszaj i gotuj przez 3 minuty.
  • Krokiety z szynką Picador - Przygotowanie krok 4Zdjąć z ognia, wlać mleko do rondla z masłem. Dobrze wymieszać.
  • Krokiety z szynką Picador - Przygotowanie krok 5Lekko zmiksować w blenderze. Chcemy zachować kawałki szynki.
  • Krokiety z szynką Picador - Przygotowanie krok 6Ponownie ustawić rondel na średnim ogniu i mieszać ruchem ósemkowym aż do zgęstnienia. Posmakować i posolić do smaku.
    Masa będzie gotowa, gdy zacznie odchodzić od dna.
  • Krokiety z szynką Picador - Przygotowanie krok 7Umieść masę na krokiety na tacy. Przykryj folią spożywczą, aby nie utworzyła się skorupa i pozostaw do ostygnięcia na stole.

    Następnie schłódź w lodówce, aby nieco stwardniała.
  • Krokiety z szynką Picador - Przygotowanie krok 8Następnie wyjmij z lodówki i łyżką nabierz małe porcje. Obtocz je w bułce tartej.
  • Krokiety z szynką Picador - Przygotowanie krok 9Za pomocą rąk i panierowanej porcji formuj cylinder.
  • Krokiety z szynką Picador - Przygotowanie krok 10Ubij 2 jajka i dodaj odrobinę mleka. Obtocz krokiety w tej mieszance.
    Następnie ponownie obtocz je w bułce tartej i są gotowe do smażenia.
  • Krokiety z szynką Picador - Przygotowanie krok 11Rozgrzej olej do maksymalnej temperatury, uważając, aby się nie poparzyć.
    Smaż do uzyskania złotobrązowego koloru i chrupkości.
  • Krokiety z szynką Picador - Przygotowanie krok 12I gotowe do pożarcia! W towarzystwie dobrego białego wina i małej sałatki, jest pyszne!

Obserwacje

Podziękowania dla Juana za poświęcony czas, zaangażowanie i degustację! :)

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: