Krokiety z szynką picador
zagłosuj teraz
Petitchef przedstawia klasyczny i pyszny przepis na krokiety z szynkąod Juana, szefa kuchni w restauracji Picador w Bordeaux (Francja). Zakochasz się w tych krokietach i w tym, jak łatwo je zrobić!
Składniki
20
Bułka tarta:
Szacowany koszt: 7.14Euros€ (0.36€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h
Gotowania5 min
- W rondelku podgrzej mleko z szynką na średnim ogniu. Nie doprowadzać do wrzenia.
- W innym rondlu rozpuść masło
- Dodać mąkę, wymieszać i gotować przez 3 minuty.
- Zdjąć z ognia, wlać patelnię z mlekiem do patelni z masłem. Dobrze wymieszać.
- Lekko zmiksować w blenderze. Chcemy zachować kawałki szynki.
- Ponownie ustawić patelnię na średnim ogniu i mieszać ruchem posuwisto-zwrotnym aż do zgęstnienia. Posmakować i posolić do smaku.
Sos będzie gotowy, gdy zacznie odchodzić od dna. - Umieść ciasto na krokiety na tacy. Przykryć folią spożywczą, aby nie utworzyła się skorupa i pozostawić do ostygnięcia na stole.
Następnie schłodzić w lodówce, aby nieco stwardniało. - Następnie wyjąć z lodówki i łyżką nabierać małe porcje. Obtocz je w bułce tartej.
- Za pomocą rąk i panierowanej porcji tworzymy cylinder.
- Ubić 2 jajka i dodać odrobinę mleka. Obtoczyć krokiety w tej mieszance.
Następnie ponownie obtocz je w bułce tartej i są gotowe do smażenia. - Rozgrzej olej tak mocno, jak to możliwe, uważając, aby się nie poparzyć.
Smażyć do uzyskania złotobrązowego koloru i chrupkości. - I gotowe do pożarcia! W towarzystwie dobrego białego wina i małej sałatki, jest pyszne!
Obserwacje
Podziękowania dla Juana za poświęcony czas, zaangażowanie i degustację! :)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!