Łódeczki jajeczne z chorizo i serem
Łódki z jajek są obecnie hitem! Prosty, skuteczny pomysł, który z pewnością zachwyci każdego!
Składniki
Przygotowanie
Odetnij wierzch każdej bułki i usuń miękisz.
Umieść łyżkę crème fraîche na spodzie każdej bułki i dodaj plasterek sera cheddar.
Wbij jajko do bułki, dopraw solą i pieprzem. Dodać 2 plastry chorizo, pokrojone na małe kawałki, i plasterek cheddara, również pokrojony na kawałki.
Piec przez 10-12 minut w temperaturze 180°C.
A teraz łódeczki z jajek są gotowe do spożycia!
Obserwacje
Wariacje: Wystarczy dowolna bułka. Chorizo można zastąpić szynką lub wędzonym łososiem. Można też dodać posiekany szpinak, wybrane zioła, pokrojone w kostkę pomidory i ulubione sery: kozi, mozzarellę, Comté, Gruyère. Trzymaj się dwóch serów: jeśli chcesz spróbować wszystkich składników, im mniej, tym lepiej.
Jajko: Jajko jest gwiazdą tego przepisu. Niezależnie od tego, czy znajduje się na środku pizzy, czy w sałatce, nie możemy się doczekać, aż jego żółtko delikatnie skropi resztę dodatków. Dlatego tak ważne jest, aby ugotować go prawidłowo. Czas gotowania wynoszący 10-12 minut zapewni żółtku czas na prawidłowe ugotowanie, a rezultat będzie jeszcze lepszy.
Przechowywanie: Ten przysmak można zjeść od razu, jak w przypadku każdego dania z jajkiem, nie można go odgrzewać. Można dowolnie zmieniać dodatki. Roladki są doskonałe podawane z zieloną sałatą.