Pieczone klopsiki z cukinii

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
2 porcji
łatwe
40 min

Smaczna skórka i miękkie wnętrze, które rozpływa się w ustach: nasze pieczone klopsiki z cukinii sprawią, że oszalejesz z każdym kęsem! Lekki i łatwy w przygotowaniu przepis, który postanowiliśmy uzupełnić świeżym domowym sosem jogurtowym. Do przygotowania tych fantastycznych wegetariańskich klopsików potrzeba bardzo niewielu składników i można je podawać jako przystawkę (ale także jako przystawkę typu finger food) zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wypróbuj przepis wyjaśniony krok po kroku, przestrzegając zalecanego czasu gotowania, aby uzyskać doskonały rezultat.


Składniki

2
Szacowany koszt: 3.3 (1.65€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania35 min


Obserwacje

Jak długo mogę przechowywać upieczone kulki cukinii? Maksymalnie kilka dni w lodówce w szczelnym pojemniku. Przed podaniem pozostaw je na chwilę w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzej.

Czy mogę zamrozić kulki z cukinii? Tak. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy je całkowicie rozmrozić przed upieczeniem w piekarniku.

Czy mogę usmażyć kulki cukinii na patelni? Tak. Wlej odrobinę oleju na dużą patelnię i po rozgrzaniu umieść na niej kulki cukinii. Jeśli przygotowujesz je na patelni, zalecamy zrobienie płaskich klopsików (takich jak nasze medaliony warzywne), aby uzyskać bardziej równomierne gotowanie.

Czego mogę użyć zamiast mięty do kulek z cukinii? Możesz użyć innych ziół, takich jak bazylia, tymianek, kolendra lub pietruszka.

Czego mogę użyć zamiast bułki tartej? Te pieczone kulki z cukinii można również przygotować z bułką tartą. Zalecamy dobrze rozdrobnić ją rękami (unikając zbyt dużych kawałków).

Czy mogę jeść kulki z cukinii na zimno? Oczywiście, że można. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do letnich aperitifów.

Czy mogę podgrzać cukiniowe kulki w mikrofalówce? Tak. 30/40 sekund w zupełności wystarczy!



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+