Szparagi z sosem mousseline

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
4 porcji
łatwe
35 min

Co zrobić ze szparagami Białe, zielone czy fioletowe, to prawda, że uwielbiamy je jeść w takiej postaci. Jeśli jednak chcesz zmienić swoje przyzwyczajenia za pomocą szybkiego i łatwego przepisu, podawaj je z sosem mousseline! Zwiewny, lekki majonez dzięki ubitym na sztywno białkom jaj. Idealny sposób na rozpoczęcie menu :-)


Składniki

4
Szacowany koszt: 9.02 (2.25€/porcja)

Materiały

  • 1 mikser elektryczny

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania15 min
  • Szparagi z sosem mousseline - Przygotowanie krok 1Oddziel białka od żółtek. Umyj i odetnij łodygi szparagów (twardą część). Doprowadź osoloną wodę do wrzenia na patelni (lub w dużym garnku).
  • Szparagi z sosem mousseline - Przygotowanie krok 2Gotuj szparagi we wrzącej wodzie przez około 15 minut. Powinny być miękkie.
  • Szparagi z sosem mousseline - Przygotowanie krok 3Ubij białka na sztywną pianę. W osobnej misce ubić żółtka z musztardą, a następnie stopniowo wlewać olej (nadal ubijając).
  • Szparagi z sosem mousseline - Przygotowanie krok 4Gdy olej dobrze się połączy, dodaj ocet, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Dodać białka za pomocą miksera. Schłodzić przez 10 minut.
  • Szparagi z sosem mousseline - Przygotowanie krok 5Odcedź szparagi, umieść w naczyniu i polej sosem. I voila, gotowe!

Obserwacje

Możesz ułożyć szparagi w naczyniu z sosem na boku.



Sprzęt do gotowania

mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+