Szparagi z sosem mousseline
zagłosuj teraz
Co zrobić ze szparagami Białe, zielone czy fioletowe, to prawda, że uwielbiamy je jeść w takiej postaci. Jeśli jednak chcesz zmienić swoje przyzwyczajenia za pomocą szybkiego i łatwego przepisu, podawaj je z sosem mousseline! Zwiewny, lekki majonez dzięki ubitym na sztywno białkom jaj. Idealny sposób na rozpoczęcie menu :-)
Składniki
4
Szacowany koszt: 9.02Euros€ (2.25€/porcja)
Materiały
- 1 mikser elektryczny
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania15 min
- Oddziel białka od żółtek. Umyj i odetnij łodygi szparagów (twardą część). Doprowadź osoloną wodę do wrzenia na patelni (lub w dużym garnku).
- Gotuj szparagi we wrzącej wodzie przez około 15 minut. Powinny być miękkie.
- Ubij białka na sztywną pianę. W osobnej misce ubić żółtka z musztardą, a następnie stopniowo wlewać olej (nadal ubijając).
- Gdy olej dobrze się połączy, dodaj ocet, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Dodać białka za pomocą miksera. Schłodzić przez 10 minut.
- Odcedź szparagi, umieść w naczyniu i polej sosem. I voila, gotowe!
Obserwacje
Możesz ułożyć szparagi w naczyniu z sosem na boku.
Sprzęt do gotowania
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!