Szparagi z sosem mousseline

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
4 porcji
łatwe
35 min

Co zrobić ze szparagami? Białe, zielone czy fioletowe, to prawda, że uwielbiamy je jeść w takiej postaci. Jeśli jednak chcesz zmienić swoje przyzwyczajenia za pomocą szybkiego i łatwego przepisu, podawaj je z sosem mousseline! Zwiewny, lekki majonez dzięki ubitym na sztywno białkom jaj. Idealny sposób na rozpoczęcie menu :-)

Składniki

4

Materiały

  • 1 mikser elektryczny

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania15 min
  • Szparagi z sosem mousseline - Przygotowanie krok 1Oddziel białka od żółtek. Umyj i odetnij twardą część szparagów. Doprowadź osoloną wodę do wrzenia w dużym garnku.
  • Szparagi z sosem mousseline - Przygotowanie krok 2Gotuj szparagi we wrzącej wodzie przez około 15 minut. Powinny być miękkie.
  • Szparagi z sosem mousseline - Przygotowanie krok 3Ubij białka na sztywną pianę. W osobnej misce ubij żółtka z musztardą, a następnie stopniowo wlewaj olej, ciągle ubijając.
  • Szparagi z sosem mousseline - Przygotowanie krok 4Gdy olej dobrze się połączy, dodaj ocet, sól i pieprz, a następnie dobrze wymieszaj. Delikatnie wmieszaj ubite białka za pomocą szpatułki. Schłodź przez 10 minut.
  • Szparagi z sosem mousseline - Przygotowanie krok 5Odcedź szparagi, umieść je w naczyniu i polej sosem. I voilà, gotowe!

Obserwacje

Możesz ułożyć szparagi w naczyniu z sosem na boku.

Sprzęt do gotowania

mikser
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: