Tosty z bakłażana z pomidorami i coulis z koziego sera
Znaleźliśmy nowy przepis na bakłażana! I tak, kochamy lato właśnie za to, że możemy cieszyć się tym warzywem i przyrządzać je na różne sposoby ♥ Dlatego dziś przedstawiamy Wam plastry bakłażana na tostach ;-) Polane pomidorowym coulis, kozim serem, oliwkami i miodem to prawdziwa uczta! Chcesz spróbować? Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami krok po kroku
Składniki
Materiały
- pędzel
- blacha do pieczenia
- blacha do pieczenia
- 1 nóż
- deska do krojenia
Przygotowanie
- Umyć bakłażana i pokroić w plastry.
Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. - Wymieszaj oliwę z oliwek, tymianek i sól i posmaruj plastry bakłażana.
Wstawić do piekarnika na 10 minut. - Po ugotowaniu posmarować plastry bakłażana sosem pomidorowym.
Dodać plasterki koziego sera, kilka pokrojonych oliwek i skropić miodem.
Piec przez kolejne 10 minut w temperaturze 200°C. - Po wyjęciu z piekarnika posyp plastry bakłażana kilkoma ziarnami sezamu i podawaj! Smacznego :-)
Obserwacje
Czego mogę użyć zamiast koziego sera? Można go zastąpić kawałkami sera feta lub mozzarelli.
Czy muszę kroić bakłażana? Nie, bakłażany można po prostu przekroić na pół. Przed włożeniem do piekarnika pokrój je nożem na kwadraty i posmaruj oliwą z oliwek, tymiankiem i solą. Umieść je na blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut. Następnie postępuj w taki sam sposób, jak w powyższym przepisie.