Zupa krem z grzybów

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
4 porcji
łatwe
50 min

Przy coraz chłodniejszej pogodzie wspaniale jest móc cieszyć się kremowym velouté. W tym przepisie wykorzystujemy grzyby, aby upiec dwie pieczenie na jednym ogniu!


Składniki

4
Szacowany koszt: 6.75 (1.69€/porcja)

Materiały

  • Blender

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania30 min

  • Zupa krem z grzybów - Przygotowanie krok 1Roztop masło w dużym rondlu i podsmaż posiekaną cebulę.
  • Zupa krem z grzybów - Przygotowanie krok 2Dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby i smaż przez kilka minut. Dodaj wino, sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  • Zupa krem z grzybów - Przygotowanie krok 3Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut.
    Podgrzać śmietanę.
  • Zupa krem z grzybów - Przygotowanie krok 4W blenderze zmiksuj grzyby i wodę z ich gotowania z podgrzaną śmietaną. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Zupa krem z grzybów - Przygotowanie krok 5A teraz grzybowe velouté jest gotowe do spożycia!

Obserwacje

Zbyt gęste? Rozszerz swoje velouté mlekiem, aby było kremowe i gładkie.

Inne grzyby? Tutaj użyliśmy pieczarek, ale z łatwością możesz wybrać inną odmianę ;-)



Sprzęt do gotowania

mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+