Bandeja paisa, kolumbijskie danie pełne smaku i tradycji
zagłosuj teraz
Szukasz kolorowego, aromatycznego dania? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce z tą kolumbijską Bandeja Paisa! To kompletne danie, w którym możesz wybierać i wybierać różne składniki: chorizo, banan plantan, awokado, ryż i jajka. Krótko mówiąc, daj się ponieść emocjom, a przede wszystkim nie przegap żadnej chwili podróży ;-)
Składniki
2
Rozdrobnione mięso :
Dla chicharron :
Szacowany koszt: 6.39Euros€ (3.2€/porcja)
Materiały
- Rondel
- Patelnia do smażenia
- Ręcznik papierowy
- Duża taca lub talerz
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h
Czas oczekiwania2 h
- Przygotuj mięso: w rondlu dodaj 2 szklanki wody z mięsem, 1 cebulę i 1 posiekany ząbek czosnku (dodaj sól i pieprz do smaku).
Gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 35/40 minut, aż mięso będzie miękkie. - Po tym czasie wyjąć mięso i pozostawić do ostygnięcia przed rozdrobnieniem widelcem. Zachować 1 szklankę wody z gotowania mięsa.
- Przygotuj sos hogao lub sos na bazie pomidorów: rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu, a następnie dodaj 1 posiekaną cebulę i 1 ząbek czosnku i podsmaż. Mieszaj od czasu do czasu, aż cebula stanie się przezroczysta. Następnie dodaj posiekanego pomidora i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Dodać rozdrobnione mięso i dobrze wymieszać z sosem na bazie pomidorów, dodając filiżankę bulionu, w którym mięso było gotowane. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać natkę pietruszki (do smaku).
Gotować na małym ogniu przez kilka minut. - W rondlu dodać 1 szklankę wody, boczek wieprzowy, 1 ząbek czosnku i sól. Gotować przez 10 minut. Wyjąć wieprzowinę i odłożyć na arkusz papieru kuchennego.
- Na patelni z wystarczającą ilością oleju zrumienić ten sam plaster boczku wieprzowego na złoty kolor z obu stron. Wyjąć i położyć na papierze kuchennym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
- Banana pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na tej samej patelni co boczek wieprzowy.
- Na innej patelni zrumienić chorizo.
- Ugotuj jajko, aż żółtko osiągnie pożądaną konsystencję.
- Ugotować ryż. W międzyczasie pokroić awokado i odłożyć ugotowaną fasolę do miski.
- Złóż wszystko, dzieląc porcje każdego elementu na dużym talerzu.
- Dodaj kolendrę i odrobinę limonki do smaku i gotowe! Ciesz się tym pysznym kolumbijskim talerzem ;-)
Obserwacje
Czego mogę użyć zamiast rozdrobnionego mięsa?
Rozdrobnione mięso można zastąpić mięsem mielonym lub mieloną wołowiną.
Co jeszcze mogę dodać do mojej Bandeja Paisa?
Do talerza paisa można dodać arepę na bazie kukurydzy i krwistą kiełbasę.
Jak mogę przechowywać Bandeja Paisa?
Przechowuj resztki w szczelnej puszce w lodówce przez co najmniej 3 dni.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!