Chipsy parmezanowe z ziołami i przyprawami
Jeśli chcesz nieco podkręcić atmosferę podczas aperitifu, nie ma nic lepszego i łatwiejszego niż zaproponowanie gościom chipsów z parmezanu! To doskonała alternatywa dla przemysłowych chipsów! Nie trzeba ich solić, parmezan jest już posolony.
Składniki
Przygotowanie
Umieść małe stosy startego parmezanu na blasze do pieczenia, lekko spłaszczając, aby uzyskać okrągły kształt.
Dopraw ziołami lub przyprawami: tutaj użyliśmy pieprzu, ziół prowansalskich, oregano i pieprzu Espelette.
Piec przez 7 minut w temperaturze 190°C, a następnie pozostawić do ostygnięcia, aby ser stwardniał.
Teraz chipsy parmezanowe są gotowe!
Obserwacje
Gotowanie: uważnie obserwuj piekarnik, aby chipsy się nie przypaliły. Powinny być po prostu złote!
Przechowywanie: Niestety, niezrównana chrupkość tych chipsów nie przetrwa dłużej niż jeden dzień. Nie zapomnij umieścić ich w szczelnej puszce, ale lepiej zjeść je wszystkie tego samego dnia!
Przyprawy: bądź oryginalny i dopraw je tak, jak lubisz. Możesz użyć wszystkich ziół i przypraw, które lubisz. Parmezan bardzo dobrze komponuje się z tymiankiem i innymi ziołami prowansalskimi.
Dodatki : te chipsy można podawać na przykład z paluszkami warzywnymi, sosem fromage blanc, pomidorkami koktajlowymi i plasterkami peklowanej szynki.