Chipsy parmezanowe z ziołami i przyprawami
Jeśli chcesz nieco podkręcić atmosferę podczas aperitifu, nie ma nic lepszego i łatwiejszego niż zaproponowanie gościom chipsów z parmezanu! To doskonała alternatywa dla przemysłowych chipsów! Nie trzeba ich solić, parmezan jest już posolony.
Składniki
Przygotowanie
- Umieść małe stosy startego parmezanu na blasze do pieczenia, lekko spłaszczając, aby uzyskać okrągły kształt.
- Dopraw ziołami lub przyprawami: tutaj użyliśmy pieprzu, ziół prowansalskich, oregano i pieprzu Espelette.
- Piec przez 7 minut w temperaturze 190°C, a następnie pozostawić do ostygnięcia, aby ser stwardniał.
- Teraz chipsy parmezanowe są gotowe!
Obserwacje
Gotowanie: uważnie obserwuj piekarnik, aby chipsy się nie przypaliły. Powinny być po prostu złote!
Przechowywanie: Niestety, niezrównana chrupkość tych chipsów nie przetrwa dłużej niż jeden dzień. Nie zapomnij umieścić ich w szczelnej puszce, ale lepiej zjeść je wszystkie tego samego dnia!
Przyprawy: bądź oryginalny i dopraw je tak, jak lubisz. Możesz użyć wszystkich ziół i przypraw, które lubisz. Parmezan bardzo dobrze komponuje się z tymiankiem i innymi ziołami prowansalskimi.
Dodatki : te chipsy można podawać na przykład z paluszkami warzywnymi, sosem fromage blanc, pomidorkami koktajlowymi i plasterkami peklowanej szynki.