Kanapki z figą, świeżym kozim serem, miodem i rozmarynem
Sezon na figi trwa w najlepsze, a ponieważ jest tak krótki, postanowiliśmy wykorzystać go jak najlepiej! Te małe owoce można wykorzystać na nieskończoną liczbę sposobów: w sałatkach, tartach lub risotto, te miękkie, słodkie owoce nigdy nie przestały nas zadziwiać! Dziś postanowiliśmy przygotować małą tartę/bruschettę ze świeżym kozim serem, figami, miodem i rozmarynem, pyszne połączenie, którego koniecznie musisz spróbować! Te wegetariańskie tartinki są idealne jako przystawka lub jako kompletny posiłek w towarzystwie sałatki :-)
Składniki
Materiały
- 1 toster (lub patelnia)
- 1 nóż
Przygotowanie
- Pokrój figi na cienkie plasterki.
- Opiecz kromki chleba i ułóż je na talerzu do serwowania.
- Kromki chleba tostowego posmarować świeżym kozim serem.
- Ułóż plasterki fig na wierzchu i dodaj kilka gałązek rozmarynu wokół fig (możesz je wbić w ser).
- Dopraw solą i pieprzem i polej miodem.
- A teraz twój tost jest gotowy!
Obserwacje
Jak przechowywać kromki chleba?
Możesz włożyć je do lodówki i zjeść w ciągu dnia, ale zalecamy zjedzenie ich natychmiast po upieczeniu, aby chleb pozostał chrupiący, a figi świeże.
Czego mogę użyć zamiast świeżego koziego sera?
Możesz zastąpić go kozim serem, klasycznym fromage frais lub ricottą!
Jakiego chleba powinienem użyć?
My użyliśmy pokrojonego chleba wiejskiego, ale nie bój się spróbować czegoś innego! Jeśli Twój chleb jest świeży, nie musisz go opiekać: możesz cieszyć się nim na świeżo z naszą polewą!
Wiele przepisów na tartinki i bruschetty można znaleźć na naszej stronie internetowej.