Półmisek blini z nadzieniami, idealny urozmaicony aperitif na sezon świąteczny
zagłosuj teraz
Nie masz inspiracji na aperitif? Oto kilka dodatków , które powinny dać ci zastrzyk energii! W sumie 9 pomysłów na ożywienie blinów (przepis na domowe bliny jest tutaj) i urozmaicenie przyjemności. I nie martw się o trudność - to tylko kwestia krojenia i łączenia, to wszystko! Więc spróbuj i powiedz nam swój ulubiony przepis w komentarzach ;-)
Składniki
18
Paryskie bliny:
Bliny z pesto:
Bliny w stylu włoskim:
Bliny z tapenadą :
Bliny z krewetkami:
Baskijskie bliny:
Bliny z wędzonym łososiem:
Blinis z rillettes:
Materiały
- okrągła foremka do ciastek w rozmiarze blinów
Przygotowanie
- Paryskie bliny:
Użyj foremki do wycinania ciastek w rozmiarze blinów i wytnij kółka z szynki, sera Emmental i sałaty. Na wierzchu blinów ułożyć krążek sałaty, krążek szynki, kolejny krążek sałaty i krążek sera.
* Można również dodać inne warstwy i zamknąć kanapkę kolejnym blinem. - Bliny z pesto:
Rozsmarować 1 do 2 łyżeczek zielonego sosu pesto na blinach. Rozerwać plaster szynki parmeńskiej na małe kawałki i ułożyć na pesto.
* Na wierzch można dodać prażone orzeszki piniowe. - Bliny we włoskim stylu:
Rozsmaruj 1 do 2 łyżeczek czerwonego pesto na każdym blinie, a następnie umieść na wierzchu kulkę mozzarelli. Pokrój plasterki czarnej oliwki i umieść na grzance. Z boku ułóż kilka listków bazylii.
* Czerwone pesto można bez obaw zastąpić zielonym pesto. - Bliny z tapenadą:
Rozsmarować 1 do 2 łyżeczek tapenady na każdym blinie. Na wierzch dodać około 5 kaparów.
* Kapary można zastąpić marynowaną grillowaną papryką. - Miodowe bliny z kozim serem:
Pokroić plasterki z bali koziego sera. Umieść plasterek na każdym blinie i dodaj łyżeczkę miodu na wierzch.
* Możesz dodać pieprz, tymianek (lub rozmaryn), a nawet figi (świeże lub pieczone), aby uzyskać maksymalny smak! - Bliny z krewetkami:
Bliny posmarować 1-2 łyżeczkami sera fromage frais. Ugotowane krewetki obrać ze skorupek i ułożyć na serze. Dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny.
*Można doprawić bliny odrobiną pieprzu i skórką z cytryny. - Baskijskie bliny:
Pokroić wiórki sera owczego i ułożyć na blinach. Dodać łyżeczkę konfitury z czarnych wiśni.
*Można również połączyć ser kozi z dżemem figowym. - Bliny z wędzonym łososiem:
Pokroić awokado w drobną kostkę i ułożyć na blinach. Dodać wędzonego łososia, pokrojonego na małe kawałki.
* Można doprawić odrobiną pieprzu i dodać sok i skórkę z cytryny (żółtej lub zielonej). Można również przygotować bazę z serka śmietankowego. - Blinis z rillettes:
Umieścić 1 czubatą łyżkę rillettes na blinach.
* Można użyć dowolnych rillettes. My zrobiliśmy rillettes z tuńczyka, mieszając rozdrobnionego tuńczyka z fromage frais, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. - Ułóż bliny na desce lub dużym półmisku i voilà, gotowe!
Obserwacje
Oferujemy tacę z 2 blinami każda. Możesz zrobić więcej z każdym nadzieniem lub zrobić tacę tylko z nadzieniem, które preferujesz.
Sami przygotowaliśmy bliny, a przepis można znaleźć tutaj.
Sugerujemy inne opcje lub pomysły na ulepszenie każdego blina. Nie wahaj się czerpać inspiracji z naszych pomysłów, aby stworzyć talerz blinów, który najbardziej Ci odpowiada.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!