Alfajores - argentyńskie kruche ciasteczka z dżemem mlecznym i kokosem
zagłosuj teraz
Zabierz swoje kubki smakowe w podróż do Argentyny z tym przepisem na Alfajores! Dwa kruche ciasteczka z dżemem mlecznym ukrytym w środku, obtoczone w wiórkach kokosowych. Trzeba przyznać, że to przepyszny deser lub przekąska ;-) Pomysł przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół Ptitchef, a wkrótce także przez Ciebie!
Składniki
7
Na 13 ciastek :
Szacowany koszt: 4.64Euros€ (0.66€/porcja)
Materiały
- Wykrawacz do ciasta o średnicy 6 cm
- Wałek do ciasta
- Robot kuchenny i płaska ubijaczka (arkusz)
- Folia spożywcza
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania10 min
- Wymieszaj żółtka z ekstraktem waniliowym.
W innej misce wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. - W robocie kuchennym wyposażonym w płaską ubijaczkę ubij miękkie masło i cukier na kremową masę.
- Dodawaj jajka po trochu na raz, a następnie dodawaj mąkę po trochu na raz.
- Uformować ciasto w kulę i umieścić w folii spożywczej w lodówce na 30 minut. Wyjmij kulę, pozwól jej lekko ostygnąć, oprósz mąką, a następnie rozwałkuj na grubość około 5 mm.
- Za pomocą foremki do ciastek o średnicy 6 cm uformować kruche ciasteczka. Umieść je na perforowanej blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem.
- Wyjmij kruche ciasto z piekarnika i umieść na innej blasze do ostygnięcia. Dodaj dżem mleczny do środka i zamknij ciasto, dociskając tak, aby dżem się przelał.
- Obtoczyć kanapkę pionowo w startym kokosie.
- Gotowe! Smacznego!
Obserwacje
Można użyć noża o średnicy o jeden centymetr mniejszej lub większej (5 cm lub 7 cm).
Możesz zrobić własny dżem mleczny. To takie proste!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!