Ciasteczka z kawałkami czekolady (wegańskie i bezglutenowe)

zagłosuj teraz
Przekąski
15 porcji
łatwe
25 min

Nie ma nic lepszego do herbaty lub kawy niż chrupiące ciasteczka z kawałkami czekolady! Przepis jest bardzo łatwy do wykonania i można go odtworzyć z dziećmi jako smaczne rodzinne zajęcie :-) A jeśli masz nietolerancję lub alergię na gluten, nie martw się, nie ma go! Ani jajek czy mleka ;-) Dowód na to, że nie trzeba używać 26 różnych składników, aby przygotować wegański i bezglutenowy przepis ;-)


Składniki

15
Szacowany koszt: 3.16 (0.21€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania15 min
  • W misce rozgnieć margarynę widelcem do miękkości.
    Dodać cukier i wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Dodaj mus jabłkowy i ponownie wymieszaj.
    Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj.

    Ciasto powinno być gładkie. Jeśli po dotknięciu nie przykleja się do palca, jest gotowe! Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki.

    Dodaj wiórki czekoladowe i wymieszaj.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
    Uformuj ciasto w małe kulki i umieść je na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
    Rozgnieć kulki widelcem.

    Ponieważ ciasteczka nie rozłożą się podczas pieczenia, na tym etapie należy zdecydować, jak grube mają być.
  • Piec przez 15 minut i pozostawić do ostygnięcia zaraz po wyjęciu z piekarnika.


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+