Domowy czekoladowy raffaello
To nie sen: oto przepis na czekoladę Raffaello, bardzo podobną do naszego beijinho, ale w jeszcze bardziej wykwintnej wersji: bez mleka skondensowanego, tylko z białą czekoladą. Ta włoska słodycz zawiera niewiele składników i jest bardzo prosta w przygotowaniu, idealna na uroczystości takie jak Boże Narodzenie, Wielkanoc i urodziny (w rzeczywistości, kiedy tylko masz na to ochotę). Sprawdź więc nasze kroki i film, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.
Składniki
Materiały
- Misa
- Mieszadło
- Forma do Brigadeiro
Przygotowanie
Posiekaj drobno białą czekoladę w misce. Odstaw na bok. Wlej śmietankę do rondelka i podgrzej prawie do wrzenia (można również podgrzać śmietankę w misce w kuchence mikrofalowej).
Wlej gorącą śmietankę do miski z czekoladą. Dobrze wymieszaj, aż się rozpuści i stanie się gładka. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie schłodź mieszaninę w lodówce przez co najmniej 4 godziny (jeszcze lepiej przez noc).
Po tym czasie pokrusz herbatniki waflowe. Wyjmij krem z lodówki i za pomocą łyżki lub szpatułki wymieszaj wszystko razem (czekolada + herbatniki).
Czas formowania: Umieść około 1 czubatej łyżeczki kremu w dłoni. Na środku umieść 1 migdał. Teraz uformuj kulkę (jak brigadeiro). Powtarzaj, aż krem się skończy.
Umieść każdą kulkę na talerzu ze startym kokosem, powinny się dobrze skleić. Następnie umieść raffaellos w papierowej formie. Schłodź je w lodówce przez 1 godzinę przed podaniem.
Gotowe. Naciesz oczy.
Obserwacje
Jak długo można przechowywać czekoladki Raffaello? Jeśli zostały Ci jakieś czekoladki Raffaello, przechowuj je w szczelnym pojemniku przez maksymalnie 2-3 dni. Im dłużej będą leżały w lodówce, tym mniej chrupiące będą czekoladki, ponieważ zawierają waflowe herbatniki, które wchłoną całą wilgoć.
Jak podawać Raffaello? Na słodkim stole, na przyjęciach i urodzinach, obok brigadeiros, beijinhos, itp... Ponadto, ten bonbon jest bardzo popularny na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Podawać z filiżanką dobrej kawy lub herbaty, aby zakończyć posiłek posypując cukrem.
Zamień Raffaello w... Możliwości są nieograniczone. Można je wykorzystać do dekoracji świątecznych ciast, jajek wielkanocnych, jako nadzienie lub polewę.
Sekret tkwi głównie w czekoladzie: biała czekolada jest najtrudniejsza w obróbce. Wybierz białą czekoladę dobrej marki.