Domowa czekolada raffaello

zagłosuj teraz
Przekąski
10 porcji
łatwe
2 h 55 m

To nie sen: oto przepis na czekoladę Raffaello , bardzo podobną do naszego beijinho, ale w jeszcze bardziej wykwintnej wersji: bez mleka skondensowanego, tylko z białą czekoladą. Ta włoska słodycz zawiera niewiele składników i jest bardzo prosta w przygotowaniu, idealna na uroczystości takie jak Boże Narodzenie, Wielkanoc i urodziny (w rzeczywistości, kiedy tylko masz na to ochotę). Sprawdź więc nasze kroki i film, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.


Składniki

10
Szacowany koszt: 8.3 (0.83€/porcja)

Materiały

  • Misa
  • Mieszadło
  • Forma do Brigadeiro

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania2 h 40 m
Gotowania5 min

  • Domowa czekolada Raffaello - Przygotowanie krok 1Posiekaj drobno białą czekoladę w misce. Odstawić na bok. Wlać śmietankę do rondelka i podgrzać prawie do wrzenia (można również podgrzać śmietankę w misce i w kuchence mikrofalowej).
  • Domowa czekolada Raffaello - Przygotowanie krok 2Wlej gorącą śmietankę do miski z czekoladą. Dobrze wymieszać, aż się rozpuści i stanie się gładka. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie schłodzić mieszaninę w lodówce przez co najmniej 4 godziny (jeszcze lepiej przez noc).
  • Domowa czekolada Raffaello - Przygotowanie krok 3Po tym czasie pokruszyć herbatniki waflowe. Wyjąć krem z lodówki i za pomocą łyżki lub szpatułki wymieszać wszystko razem (czekolada + herbatniki).
  • Domowa czekolada Raffaello - Przygotowanie krok 4Czas formowania: Umieść około 1 czubatej łyżeczki kremu w dłoni. Na środku umieścić 1 migdał. Teraz uformuj kulkę (jak brigadeiro). Powtarzaj, aż krem się skończy.
  • Domowa czekolada Raffaello - Przygotowanie krok 5Umieść każdą kulkę na talerzu ze startym kokosem, powinny się dobrze skleić. Następnie umieść raffaellos w papierowej formie. Schłodzić je w lodówce przez 1 godzinę przed podaniem.
  • Domowa czekolada Raffaello - Przygotowanie krok 6Gotowe. Naciesz oczy.

Obserwacje

Jak długo można przechowywać czekoladki Raffaello? Jeśli zostały Ci jakieś czekoladki Raffaello, przechowuj je w szczelnym pojemniku przez maksymalnie 2-3 dni. Im dłużej będą leżały w lodówce, tym mniej chrupiące będą czekoladki, ponieważ zawierają waflowe herbatniki, które wchłoną całą wilgoć.

Jak podawać Raffaello? Na słodkim stole, na przyjęciach i urodzinach, obok brigadeiros, beijinhos, itp... Ponadto, ten bonbon jest bardzo popularny na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Podawać z filiżanką dobrej kawy lub herbaty, aby zakończyć posiłek posypując cukrem.

Zamień Raffaello w...Możliwości są nieograniczone. Można je wykorzystać do dekoracji świątecznych ciast, jajek wielkanocnych, jako nadzienie lub polewę.

Sekret tkwi głównie w czekoladzie: biała czekolada jest najtrudniejsza w obróbce. Wybierz białą czekoladę dobrej marki.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+