Domowy czekoladowy raffaello

zagłosuj teraz
Przekąski
10 porcji
łatwe
2 h 55 m

To nie sen: oto przepis na czekoladę Raffaello, bardzo podobną do naszego beijinho, ale w jeszcze bardziej wykwintnej wersji: bez mleka skondensowanego, tylko z białą czekoladą. Ta włoska słodycz zawiera niewiele składników i jest bardzo prosta w przygotowaniu, idealna na uroczystości takie jak Boże Narodzenie, Wielkanoc i urodziny (w rzeczywistości, kiedy tylko masz na to ochotę). Sprawdź więc nasze kroki i film, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Składniki

10

Materiały

  • Misa
  • Mieszadło
  • Forma do Brigadeiro

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania2 h 40 m
Gotowania5 min
  • Domowy czekoladowy Raffaello - Przygotowanie krok 1Posiekaj drobno białą czekoladę w misce. Odstaw na bok. Wlej śmietankę do rondelka i podgrzej prawie do wrzenia (można również podgrzać śmietankę w misce w kuchence mikrofalowej).
  • Domowy czekoladowy Raffaello - Przygotowanie krok 2Wlej gorącą śmietankę do miski z czekoladą. Dobrze wymieszaj, aż się rozpuści i stanie się gładka. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie schłodź mieszaninę w lodówce przez co najmniej 4 godziny (jeszcze lepiej przez noc).
  • Domowy czekoladowy Raffaello - Przygotowanie krok 3Po tym czasie pokrusz herbatniki waflowe. Wyjmij krem z lodówki i za pomocą łyżki lub szpatułki wymieszaj wszystko razem (czekolada + herbatniki).
  • Domowy czekoladowy Raffaello - Przygotowanie krok 4Czas formowania: Umieść około 1 czubatej łyżeczki kremu w dłoni. Na środku umieść 1 migdał. Teraz uformuj kulkę (jak brigadeiro). Powtarzaj, aż krem się skończy.
  • Domowy czekoladowy Raffaello - Przygotowanie krok 5Umieść każdą kulkę na talerzu ze startym kokosem, powinny się dobrze skleić. Następnie umieść raffaellos w papierowej formie. Schłodź je w lodówce przez 1 godzinę przed podaniem.
  • Domowy czekoladowy Raffaello - Przygotowanie krok 6Gotowe. Naciesz oczy.

Obserwacje

Jak długo można przechowywać czekoladki Raffaello? Jeśli zostały Ci jakieś czekoladki Raffaello, przechowuj je w szczelnym pojemniku przez maksymalnie 2-3 dni. Im dłużej będą leżały w lodówce, tym mniej chrupiące będą czekoladki, ponieważ zawierają waflowe herbatniki, które wchłoną całą wilgoć.

Jak podawać Raffaello? Na słodkim stole, na przyjęciach i urodzinach, obok brigadeiros, beijinhos, itp... Ponadto, ten bonbon jest bardzo popularny na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Podawać z filiżanką dobrej kawy lub herbaty, aby zakończyć posiłek posypując cukrem.

Zamień Raffaello w... Możliwości są nieograniczone. Można je wykorzystać do dekoracji świątecznych ciast, jajek wielkanocnych, jako nadzienie lub polewę.

Sekret tkwi głównie w czekoladzie: biała czekolada jest najtrudniejsza w obróbce. Wybierz białą czekoladę dobrej marki.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: