Domowy sernik
zagłosuj teraz
Udaj się do Poitou-Charentes, aby odkryć jedną z ich kulinarnych specjalności na deser: tourteau fromager :-) Wyjątkowo wilgotne ciasto dzięki zawartości świeżego sera. Ale nie martw się o skórkę! Jej czarny kolor nie nadaje jej przypalonego smaku. Dla przypomnienia, tourteau powstało przez niedopatrzenie w piekarniku. Kucharz zapomniał upiec ciasto. W rezultacie ciasto podwoiło swój rozmiar i utworzyła się brązowa skórka. Coś nam mówi, że miała rację, próbując rezultatu przed wyrzuceniem ;-) To zależy od Ciebie, dzięki naszym szczegółowym wyjaśnieniom krok po kroku ↓ ↓
Składniki
6
Ciasto kruche :
Ciasto :
Szacowany koszt: 5.14Euros€ (0.86€/porcja)
Materiały
- Tortownica lub forma o średnicy 15 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Czas oczekiwania2 h
Gotowania1 h 10 m
- Ciasto kruche:
Wymieszaj mąkę, masło, sól i wodę (1 łyżka stołowa) ręcznie lub w robocie kuchennym, aż ciasto będzie gładkie. W razie potrzeby dodać trochę wody. - Ciasto zawinąć w folię termokurczliwą i pozostawić w lodówce na około 2 godziny. Po tym czasie rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Przełóż kruche ciasto do natłuszczonej formy, upewniając się, że ciasto wyrasta ponad boki formy.
- Mieszanka:
Ser kozi wymieszać z 80 g cukru i mlekiem. Dodać żółtka, mąkę i koniak. - Ubić białka na sztywną pianę, a następnie dodać 20 g cukru. Wmieszać białka do masy za pomocą miksera, a następnie wlać masę do kruchego ciasta.
- Piec tourteau fromager w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez 30 minut, a następnie obniżyć temperaturę piekarnika do 180°C i piec przez kolejne 40 minut.
- Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. I voilà, sernik jest gotowy!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!