Flankie, idealne połączenie ciasteczka i flan!
Ten flan jest absolutnie wyjątkowy! Co czyni go tak wyjątkowym? Ponieważ zamiast być zrobiony z ciasta (kruchego lub francuskiego), jest zrobiony na bazie ciasteczek! Tak, dobrze przeczytałeś, to idealne połączenie flanu i ciasteczek, najlepszy deser dla smakoszy, który podbije serca młodszych i starszych ;-) Postępuj zgodnie z tym przepisem krok po kroku ;-)
Składniki
Ciasto na ciasteczka :
Mieszanka budyniowa:
Materiały
- 1 robot kuchenny z arkuszem (opcjonalnie)
- Folia spożywcza
- Papier do pieczenia
- Forma do pieczenia na zawiasach o średnicy 18 cm i wysokości 8 cm
- Wałek do ciasta
- Trzepaczka
- Cul de poule (lub duża miska)
Przygotowanie
- Umieść miękkie masło, biały cukier i brązowy cukier w misce robota kuchennego. Miksować z listkiem na wolnych obrotach. Dodać całe jajko i ponownie zmiksować.
- Następnie dodaj wanilię, fleur de sel, mąkę i proszek do pieczenia. Gdy ciasto będzie gładkie, dodaj chipsy czekoladowe i mieszaj, aż się połączą (nie dłużej).
- Przełożyć ciasto na folię spożywczą i dobrze spłaszczyć. Schłodzić przez 2 godziny.
- Dobrze posyp mąką powierzchnię roboczą i rozwałkuj ciasto na ciasteczka, regularnie podsypując mąką. Ciasto powinno mieć około 5 mm grubości.
- Przełożyć ciasto do wyłożonej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy. Rozłóż ciasto równomiernie w formie i umieść w zamrażarce na czas przygotowywania masy flan (15-30 minut).
- Podgrzej mleko, śmietanę, wanilię i cukier w rondelku. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- Umieść jajka, żółtka i cukier w misce miksera i wymieszaj trzepaczką. Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać. Gdy mleko będzie gorące, wlewaj je stopniowo do jajek, cały czas mieszając.
- Wlać powstałą mieszaninę do rondla (na ogniu) i ciągle ubijać, aż mieszanina zacznie wrzeć. Zdjąć z ognia, dodać masło w małych kawałkach i dobrze wymieszać.
- Wyjmij formę z ciasteczkami z zamrażarki i wlej do środka masę flan.
- Piec w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 170°C. Flan powinien być złotobrązowy :-)
- Wyjąć z piekarnika i umieścić formę na ruszcie w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Następnie przełożyć na półmisek i umieścić na stojaku na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Schłodzić przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
- A teraz, nareszcie! Twój flankie jest gotowy!
Obserwacje
Mój flan jest ugotowany, trzęsie się, a powinien być już gotowy, co powinienem zrobić?
Nie panikuj, flan będzie się trząsł po wyjęciu z piekarnika. Będzie musiał dobrze ostygnąć, aby stał się idealny ;-)
Czego mogę użyć zamiast laski wanilii we flanie?
Można ją zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego, wanilią w proszku lub nawet ziarenkami wanilii! Właśnie tego użyliśmy, a znajdziesz je w specjalistycznych sklepach, online, a nawet w supermarketach, jeśli masz szczęście!
Czy mogę użyć większej formy? Mniejszej? Prostokątnej?
Najlepiej użyć tortownicy lub pierścienia o średnicy 18 cm i wysokości co najmniej 7 cm, aby ułatwić wyjmowanie z formy. Można również użyć prostokątnej lub kwadratowej formy o wymiarach 16 cm x 16 cm i wysokości co najmniej 7 cm.