Gruszka frangipane w pojedynczych porcjach
zagłosuj teraz
Czy jest lepszy sposób na świętowanie przybycia Trzech Mędrców niż dobry przepis na ciasto frangipane! Problem w tym, że w tym roku nie mamy ochoty się nim dzielić... Lubimy zatrzymywać tego rodzaju desery dla siebie :-) Postanowiliśmy więc zaoferować Ci pojedyncze kawałki! Udekorowane kremem migdałowym i pięknymi sezonowymi gruszkami, ciesz się kawałkiem chrupiącego i smacznego frangipane ;-)
Składniki
6
Szacowany koszt: 5.08Euros€ (0.85€/porcja)
Materiały
- Szczotka
- Fasola
- Korona
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania20 min
- Obierz i pokrój gruszkę na małe kawałki. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wymieszaj jajka, cukier, proszek migdałowy i masło.
- Ułóż dwa ciasta francuskie jedno na drugim i pokrój w kliny. Oddziel dwie warstwy ciasta francuskiego.
- Rozsmaruj krem migdałowy na jednej kromce, pozostawiając niewielką obwódkę, a następnie umieść gruszki na środku. Przykryć kromkę drugą kromką.
- Zgrzać brzegi widelcem, a następnie narysować nożem wzór na wierzchu. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- Wszystko gotowe!
Obserwacje
Możesz zrobić mniejsze plasterki i dodać dodatkową połówkę gruszki, aby uzyskać dodatkową przyjemność!
Możesz dowolnie zmieniać wzory na wierzchu plasterków!
Oczywiście nie zapomnij umieścić fasoli w jednym z plasterków ;-)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!