Gruszka frangipane w pojedynczych porcjach

zagłosuj teraz
Przekąski
6 porcji
łatwe
35 min

Czy jest lepszy sposób na świętowanie przybycia Trzech Mędrców niż dobry przepis na ciasto frangipane! Problem w tym, że w tym roku nie mamy ochoty się nim dzielić... Lubimy zatrzymywać tego rodzaju desery dla siebie :-) Postanowiliśmy więc zaoferować Ci pojedyncze kawałki! Udekorowane kremem migdałowym i pięknymi sezonowymi gruszkami, ciesz się kawałkiem chrupiącego i smacznego frangipane ;-)


Składniki

6
Szacowany koszt: 5.08 (0.85€/porcja)

Materiały

  • Szczotka
  • Fasola
  • Korona

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania20 min

  • Gruszka frangipane w pojedynczych porcjach - Przygotowanie krok 1Obierz i pokrój gruszkę na małe kawałki. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Gruszka frangipane w pojedynczych porcjach - Przygotowanie krok 2Wymieszaj jajka, cukier, proszek migdałowy i masło.
  • Gruszka frangipane w pojedynczych porcjach - Przygotowanie krok 3Ułóż dwa ciasta francuskie jedno na drugim i pokrój w kliny. Oddziel dwie warstwy ciasta francuskiego.
  • Gruszka frangipane w pojedynczych porcjach - Przygotowanie krok 4Rozsmaruj krem migdałowy na jednej kromce, pozostawiając niewielką obwódkę, a następnie umieść gruszki na środku. Przykryć kromkę drugą kromką.
  • Gruszka frangipane w pojedynczych porcjach - Przygotowanie krok 5Zgrzać brzegi widelcem, a następnie narysować nożem wzór na wierzchu. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Gruszka frangipane w pojedynczych porcjach - Przygotowanie krok 6Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Gruszka frangipane w pojedynczych porcjach - Przygotowanie krok 7Wszystko gotowe!

Obserwacje

Możesz zrobić mniejsze plasterki i dodać dodatkową połówkę gruszki, aby uzyskać dodatkową przyjemność!

Możesz dowolnie zmieniać wzory na wierzchu plasterków!

Oczywiście nie zapomnij umieścić fasoli w jednym z plasterków ;-)



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+