Łatwe, puszyste bułeczki czekoladowe
Pokochaliśmy klasyczne scones prosto z Wielkiej Brytanii i uwielbiamy tę wersję z kawałkami czekolady! Łatwe i wilgotne, zapewniamy, że nie będziesz w stanie się im oprzeć ;-) Przeprowadzimy Cię przez wszystkie kroki, aby osiągnąć ten pyszny rezultat ↓
Składniki
Do dekoracji :
Przygotowanie
- Zetrzeć masło na tarce (łatwiej będzie je dodać). Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i 80 g cukru. Dodać jajko i mleko.
- Dodać zimne starte masło (można też dodać masło pokrojone w drobną kostkę). Dobrze wymieszaj palcami, aż mieszanina będzie jednolicie krucha.
- Dodawaj po trochu mieszankę jajek i mleka, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Resztę mieszanki zachować do kroku 6.
- W tym momencie możesz dodać dowolną polewę. My zdecydowaliśmy się dodać chipsy czekoladowe. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Jeśli ciasto jest zbyt trudne do wyrobienia, schłodzić je przez 15 minut. Podzielić ciasto na pół i uformować dwie kulki. Spłaszczyć kulki ciasta i pokroić na 6 części.
- Umieść podpłomyki na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Posmarować pozostałą mieszanką jajek i mleka. Posypać cukrem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15-17 minut.
- A teraz Twoje czekoladowe scones są gotowe! Możesz polać je roztopioną czekoladą, aby uzyskać dodatkową przyjemność.
Obserwacje
Czy podpłomyki można zamrozić?
Tak, podpłomyki można zamrozić zaraz po przygotowaniu ciasta lub po ich ugotowaniu.
Czy mogę zmniejszyć ilość masła?
Jeśli chcesz, możesz zmniejszyć o połowę ilość masła w tym przepisie. Można również zastąpić je margaryną.
Czy mogę zastąpić dodatki?
Wiórki czekoladowe można zastąpić suszonymi owocami, a nawet skórką z cytrusów.
Podpłomyki okrągłe czy trójkątne?
Zrobiliśmy nasze scones w kształcie trójkąta, ale możesz zrobić je okrągłe. Możesz użyć foremki do ciastek lub uformować kulki, a następnie je spłaszczyć.