Mrożone batony jogurtowe z czerwonymi owocami
Na popołudniową przekąskę przygotowaliśmy owocowy przepis, który jest wyjątkowo łatwy do wykonania: batoniki lodowe z jogurtem i czerwonymi owocami. Pomysł jest prosty: posmarować jogurtem, posypać czerwonymi owocami i zamrozić, aż będą gotowe do spożycia. Skusisz się?
Składniki
Przygotowanie
- Umieść arkusz papieru do pieczenia na talerzu. Dodać łyżki jogurtu i rozsmarować. Upewnij się, że masa ma około 1/2 centymetra grubości.
- Posyp czerwonymi owocami i zamrażaj przez co najmniej 2 godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij talerz z zamrażarki, połam mrożony jogurt na kawałki i ciesz się! Smacznego!
Obserwacje
Jakiego jogurtu powinienem użyć do moich mrożonych batoników jogurtowych? Każdy jogurt będzie idealny do tego przepisu! Tutaj użyliśmy jogurtu roślinnego z migdałami. Doskonałe są również jogurty kremowe lub Skyr. Nie wahaj się urozmaicić przyjemności, używając jogurtów smakowych ;-)
Jakich owoców powinienem użyć do moich mrożonych batoników jogurtowych? Ponownie, wszystko zależy od Ciebie! Tutaj mieliśmy trochę czerwonych owoców w zamrażarce, które uznaliśmy za dobry pomysł, ale można również użyć świeżych owoców. Zmieniaj przyjemności w zależności od pory roku!
Jak mogę udekorować moje mrożone batoniki jogurtowe? Aby jeszcze bardziej udekorować mrożone batoniki jogurtowe, nie wahaj się dodać do nich nasion (siemię lniane, nasiona chia itp.), suszonych owoców i orzechów lub startego kokosa. Efekt wizualny będzie bardzo apetyczny!
Jak naturalnie osłodzić mrożone batoniki jogurtowe? Odrobina syropu klonowego lub syropu z agawy sprawi, że mrożonym batonikom jogurtowym nie będzie można się oprzeć.