Płatki brioszki z pastą do smarowania

zagłosuj teraz
Przekąski
8 porcji
średnie
4 h 58 m

W Ptitchef nie musimy mówić o naszej bezwarunkowej miłości do brioszek ;-) Tak więc, ponieważ Boże Narodzenie tuż za rogiem, postanowiliśmy nadać mu kształt płatka śniegu. A ponieważ dobre wieści nigdy nie przychodzą same, połączyliśmy je również ze smakiem pasty czekoladowo-orzechowej...! Usta same cisną się do ust, więc podążaj za naszymi krokami ↓


Składniki

8

Polewa :

Złocenie :

Szacowany koszt: 2.54 (0.32€/porcja)

Materiały

  • 1 mikser
  • 1 ściereczka do naczyń
  • papier do pieczenia
  • 1 wałek do ciasta
  • 1 róg do ciasta
  • 1 szklanka
  • folia spożywcza

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h
Czas oczekiwania3 h 40 m
Gotowania18 min

  • Płatki brioszki z pastą do smarowania - Przygotowanie krok 1Wymieszać ciepłe mleko z suchymi drożdżami.
    Pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
  • Płatki brioszki z pastą do smarowania - Przygotowanie krok 2Umieść mąkę, jajko, cukier i sól w misce robota kuchennego. Dodać mleko i drożdże.
    Wyrabiać ciasto hakiem przez 3 minuty. Ciasto powinno odchodzić od brzegów.
  • Płatki brioszki z pastą do smarowania - Przygotowanie krok 3Dodaj miękkie masło i ponownie ugniataj przez około 7 minut. Ciasto powinno odchodzić od brzegów.
  • Płatki brioszki z pastą do smarowania - Przygotowanie krok 4Uformować ciasto w kulę i przykryć ściereczką do naczyń. Odstawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
  • Płatki brioszki z pastą do smarowania - Przygotowanie krok 5Po tym czasie odgazować ciasto i podzielić je na 4 kawałki o wadze około 230 g każdy. Z kawałków ciasta uformować płaty, a następnie je zwinąć. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  • Płatki brioszki z pastą do smarowania - Przygotowanie krok 6Rozwałkuj kawałki ciasta na papierze do pieczenia tak, aby miały średnicę 26 cm.
    Rozłóż pierwszy krążek ciasta, pozostawiając około 1 cm marginesu.
  • Płatki brioszki z pastą do smarowania - Przygotowanie krok 7Umieścić drugi krążek na wierzchu i ponownie rozsmarować. Następnie umieścić trzeci krążek na wierzchu i rozsmarować. Na koniec umieść czwarty krążek na wierzchu.
  • Płatki brioszki z pastą do smarowania - Przygotowanie krok 8Umieścić na okręgu lub talerzu o średnicy 26 cm i odciąć nadmiar brzegu. Umieścić odwróconą do góry dnem szklankę na środku talerza.
  • Płatki brioszki z pastą do smarowania - Przygotowanie krok 9Pokrój ciasto na 4, następnie 8, a potem 16 równych części.
  • Płatki brioszki z pastą do smarowania - Przygotowanie krok 10Łącznie należy utworzyć 8 gałęzi. Każda gałąź będzie składać się z 2 części. Prawą część należy przekręcić od lewej do prawej, a lewą od prawej do lewej.
  • Płatki brioszki z pastą do smarowania - Przygotowanie krok 11Nacisnąć na końce gałązek, aby je uszczelnić, tworząc czubek. Wyjąć szklankę i przykryć ściereczką na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Płatki brioszki z pastą do smarowania - Przygotowanie krok 12Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować brioszki.
  • Płatki brioszki z pastą do smarowania - Przygotowanie krok 13Piec przez 18 minut w temperaturze 180°C.
  • Płatki brioszki z pastą do smarowania - Przygotowanie krok 14A teraz brioszka z płatkami jest gotowa!

Obserwacje

Czy można zrobić tę brioszkę bez laktozy?
Można zastąpić masło margaryną, a mleko wybranym napojem roślinnym.

Jaka jest różnica między drożdżami suszonymi a świeżymi?
W tym przepisie można zastąpić 11 g suchych drożdży piekarskich 22 g świeżych drożdży piekarskich.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+