Płatki brioszki z pastą do smarowania
zagłosuj teraz
W Ptitchef nie musimy mówić o naszej bezwarunkowej miłości do brioszek ;-) Tak więc, ponieważ Boże Narodzenie tuż za rogiem, postanowiliśmy nadać mu kształt płatka śniegu. A ponieważ dobre wieści nigdy nie przychodzą same, połączyliśmy je również ze smakiem pasty czekoladowo-orzechowej...! Usta same cisną się do ust, więc podążaj za naszymi krokami ↓
Składniki
8
Polewa :
Złocenie :
Szacowany koszt: 2.54Euros€ (0.32€/porcja)
Materiały
- 1 mikser
- 1 ściereczka do naczyń
- papier do pieczenia
- 1 wałek do ciasta
- 1 róg do ciasta
- 1 szklanka
- folia spożywcza
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h
Czas oczekiwania3 h 40 m
Gotowania18 min
- Wymieszać ciepłe mleko z suchymi drożdżami.
Pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej. - Umieść mąkę, jajko, cukier i sól w misce robota kuchennego. Dodać mleko i drożdże.
Wyrabiać ciasto hakiem przez 3 minuty. Ciasto powinno odchodzić od brzegów. - Dodaj miękkie masło i ponownie ugniataj przez około 7 minut. Ciasto powinno odchodzić od brzegów.
- Uformować ciasto w kulę i przykryć ściereczką do naczyń. Odstawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
- Po tym czasie odgazować ciasto i podzielić je na 4 kawałki o wadze około 230 g każdy. Z kawałków ciasta uformować płaty, a następnie je zwinąć. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
- Rozwałkuj kawałki ciasta na papierze do pieczenia tak, aby miały średnicę 26 cm.
Rozłóż pierwszy krążek ciasta, pozostawiając około 1 cm marginesu. - Umieścić drugi krążek na wierzchu i ponownie rozsmarować. Następnie umieścić trzeci krążek na wierzchu i rozsmarować. Na koniec umieść czwarty krążek na wierzchu.
- Umieścić na okręgu lub talerzu o średnicy 26 cm i odciąć nadmiar brzegu. Umieścić odwróconą do góry dnem szklankę na środku talerza.
- Pokrój ciasto na 4, następnie 8, a potem 16 równych części.
- Łącznie należy utworzyć 8 gałęzi. Każda gałąź będzie składać się z 2 części. Prawą część należy przekręcić od lewej do prawej, a lewą od prawej do lewej.
- Nacisnąć na końce gałązek, aby je uszczelnić, tworząc czubek. Wyjąć szklankę i przykryć ściereczką na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować brioszki.
- Piec przez 18 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz brioszka z płatkami jest gotowa!
Obserwacje
Czy można zrobić tę brioszkę bez laktozy?
Można zastąpić masło margaryną, a mleko wybranym napojem roślinnym.
Jaka jest różnica między drożdżami suszonymi a świeżymi?
W tym przepisie można zastąpić 11 g suchych drożdży piekarskich 22 g świeżych drożdży piekarskich.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!