Tarta pomarańczowa
zagłosuj teraz
Wszyscy znamy tarty cytrynowe, ale czy kiedykolwiek próbowałeś tarty pomarańczowej? Zamiast robić lemon curd, wypróbuj inny owoc cytrusowy! W rezultacie otrzymasz świeży, owocowy deser, który idealnie nadaje się na zakończenie posiłku bez przeciążania żołądka. Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby przygotować tę słodką tartę i daj nam znać w komentarzach ;-)
Składniki
8
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania20 min
Rozwiń ciasto kruche w formie na tartę. Nakłuć ciasto widelcem i piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Wyciśnij pomarańcze i zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy.
W rondelku wymieszaj jajka, cukier i mąkę kukurydzianą. Dodaj sok i skórkę z jednej pomarańczy. Gotuj na średnim ogniu, mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje.
Gdy krem jest gęsty, zdejmij rondel z ognia i stopniowo dodawaj masło, a następnie sok z jednej pomarańczy.
Dobrze wymieszaj i wylej krem pomarańczowy na spód tarty. Wygładź powierzchnię i schładzaj tartę przez 1 godzinę.
Teraz jest gotowa! Tartę pomarańczową można udekorować plastrami pomarańczy i kwiatami pomarańczy.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!