Waniliowo-karmelowa tarta z orzechami pekan
Na deser przedstawiamy tartę, która łączy w sobie wszystkie nasze ulubione smaki: krem waniliowy, solone masło karmelowe i orzechy pekan... Trzeba przyznać, że brzmi to całkiem nieźle, prawda? Całość spoczywa na chrupiącej kruchej kruszonce, krótko mówiąc, czeka na Ciebie dodatkowy sojusz smakoszy! Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, jak wykonać ten przepis, zarówno w formie pisemnej, jak i wideo :-) Smacznego!
Składniki
Ciasto kruche :
Karmel z solonego masła :
Krem waniliowy :
Materiały
- 1 worek do wyciskania z karbowaną końcówką (opcjonalnie)
- Forma do tarty
Przygotowanie
Przygotuj kruche ciasto: Wymieszaj masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i proszkiem migdałowym.
Dodaj jajko i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i uformuj ciasto rękami. Zawiń ciasto w folię spożywczą i spłaszcz przed schłodzeniem przez 1 godzinę.
Rozwałkuj ciasto i umieść je w formie do tarty. Nakłuć i piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Aby przygotować karmel z solonego masła: Rozpuść cukier w rondelku bez mieszania (możesz od czasu do czasu potrząsać patelnią). Gdy powstanie karmel, dodaj masło.
Dobrze wymieszaj. Dodaj śmietanę i po zagotowaniu odstawić na 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wlej karmel bezpośrednio do upieczonego kruchego ciasta i schłodź przez 1 godzinę.
Przygotuj krem waniliowy: włóż śmietanę, mascarpone i rózgi do ubijania do zamrażarki na 15 minut przed planowanym użyciem.
Umieść śmietanę, mascarpone, wanilię i cukier puder w dużej misce i ubij na sztywno.
Za pomocą rękawa cukierniczego i karbowanej końcówki (opcjonalnie) wylej krem na tartę. Na wierzch dodaj orzechy pekan.
Wszystko gotowe!
Obserwacje
Karmel z solonego masła: Uważaj na rozpryski podczas dodawania masła (musisz dodać masło na raz) i śmietany!
Ciasto kruche: to ciasto nie wymaga dużo wyrabiania, wystarczy dodać składniki przed uformowaniem kuli i spłaszczeniem jej (ciasto ostygnie szybciej, jeśli je spłaszczysz) w folii spożywczej do schłodzenia w lodówce.
Wierzch można dowolnie udekorować; my użyliśmy karbowanej końcówki do zrobienia zygzaków. Możesz również zrobić gwiazdki lub po prostu rozprowadzić bitą śmietanę na wierzchu.