Wegańskie bezy z aquafabą
zagłosuj teraz
Tak, dobrze przeczytałeś "wegańskie", w tym przepisie nie ma najmniejszego śladu białek jaj...! Ale w takim razie, co to jest? Trzymajcie kapelusze... Sok z ciecierzycy, znany również jako "aquafaba"! Tak, jest niesamowity, ale nie martw się, Twoje bezy nadal będą tak samo dobre ;-) Przekonaj się sam, postępując zgodnie z naszymi krokami przygotowania poniżej ↓
Składniki
6
Materiały
- 1 mikser elektryczny
- 1 torebka na ciasto (lub torebka do zamrażarki)
- 1 karbowana końcówka
- papier do pieczenia
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania1 h 30 m
- Wlej aquafabę o temperaturze pokojowej do dużej miski i ubijaj na pełnych obrotach do uzyskania sztywnej masy (około 5 minut).
- Ubijaj cukier puder po trochu, a następnie dodaj wanilię. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, przełożyć bezę do rękawa cukierniczego.
- Upiec bezy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120°C na 1 godzinę.
- A teraz bezy są gotowe!
Obserwacje
Jak mogę dłużej przechowywać bezy?
Przechowywać w szczelnym pudełku z dala od wilgoci.
Co to jest aquafaba?
Aquafaba to woda używana do gotowania ciecierzycy. Zazwyczaj znajduje się w słoikach z ugotowaną ciecierzycą.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!