Wegańskie bezy z aquafabą

zagłosuj teraz
PrzekÄ…ski
6 porcji
Å‚atwe
1 h 50 m

Tak, dobrze przeczytałeś "wegańskie", w tym przepisie nie ma najmniejszego śladu białek jaj...! Ale w takim razie, co to jest? Trzymajcie kapelusze... Sok z ciecierzycy, znany również jako "aquafaba"! Tak, jest niesamowity, ale nie martw się, Twoje bezy nadal będą tak samo dobre ;-) Przekonaj się sam, postępując zgodnie z naszymi krokami przygotowania poniżej ↓


Składniki

6

Materiały

  • 1 mikser elektryczny
  • 1 torebka na ciasto (lub torebka do zamrażarki)
  • 1 karbowana koÅ„cówka
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania1 h 30 m

  • WegaÅ„skie bezy z aquafabÄ… - Przygotowanie krok 1Wlej aquafabÄ™ o temperaturze pokojowej do dużej miski i ubijaj na peÅ‚nych obrotach do uzyskania sztywnej masy (okoÅ‚o 5 minut).
  • WegaÅ„skie bezy z aquafabÄ… - Przygotowanie krok 2Ubijaj cukier puder po trochu, a nastÄ™pnie dodaj waniliÄ™. Gdy wszystkie skÅ‚adniki dobrze siÄ™ poÅ‚Ä…czÄ…, przeÅ‚ożyć bezÄ™ do rÄ™kawa cukierniczego.
  • WegaÅ„skie bezy z aquafabÄ… - Przygotowanie krok 3Upiec bezy na blasze wyÅ‚ożonej pergaminem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120°C na 1 godzinÄ™.
  • WegaÅ„skie bezy z aquafabÄ… - Przygotowanie krok 4A teraz bezy sÄ… gotowe!

Obserwacje

Jak mogę dłużej przechowywać bezy?
Przechowywać w szczelnym pudełku z dala od wilgoci.

Co to jest aquafaba?
Aquafaba to woda używana do gotowania ciecierzycy. Zazwyczaj znajduje się w słoikach z ugotowaną ciecierzycą.



Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+