Wegańskie bezy z aquafabą

zagłosuj teraz
Przekąski
6 porcji
łatwe
1 h 50 m

Tak, dobrze przeczytałeś "wegańskie", w tym przepisie nie ma najmniejszego śladu białek jaj...! Ale w takim razie, co to jest? Trzymajcie kapelusze... Sok z ciecierzycy, znany również jako "aquafaba"! Tak, jest niesamowity, ale nie martw się, Twoje bezy nadal będą tak samo dobre ;-) Przekonaj się sam, postępując zgodnie z naszymi krokami przygotowania poniżej ↓


Składniki

6

Materiały

  • 1 mikser elektryczny
  • 1 torebka na ciasto (lub torebka do zamrażarki)
  • 1 karbowana końcówka
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania1 h 30 m

  • Wegańskie bezy z aquafabą - Przygotowanie krok 1Wlej aquafabę o temperaturze pokojowej do dużej miski i ubijaj na pełnych obrotach do uzyskania sztywnej masy (około 5 minut).
  • Wegańskie bezy z aquafabą - Przygotowanie krok 2Ubijaj cukier puder po trochu, a następnie dodaj wanilię. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, przełożyć bezę do rękawa cukierniczego.
  • Wegańskie bezy z aquafabą - Przygotowanie krok 3Upiec bezy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120°C na 1 godzinę.
  • Wegańskie bezy z aquafabą - Przygotowanie krok 4A teraz bezy są gotowe!

Obserwacje

Jak mogę dłużej przechowywać bezy?
Przechowywać w szczelnym pudełku z dala od wilgoci.

Co to jest aquafaba?
Aquafaba to woda używana do gotowania ciecierzycy. Zazwyczaj znajduje się w słoikach z ugotowaną ciecierzycą.



Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+