Wegańskie i bezglutenowe domowe batony snickers

zagłosuj teraz
Przekąski
4 porcji
łatwe
2 h 15 m

Jeśli chodzi o słodycze, mam słabość do snickersów! To dobry powód, aby spróbować zrobić je w domu ;-) Jednak, aby uzyskać nieco zdrowszą przekąskę, postanowiłam zrobić wersję wegańską i bezglutenową. Jednocześnie udało mi się zmniejszyć ilość dodanego cukru poprzez użycie daktyli, a więc naturalnego cukru w moim przygotowaniu :-) Aby uzyskać świeższą wersję, nie wahaj się ich zamrozić :-D


Składniki

4

Dla karmelu :

Na ciasto :

Szacowany koszt: 3.2 (0.8€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania2 h
Gotowania5 min
  • Namocz daktyle w gorącej wodzie przez około 10 minut. Zmiękczy je to i ułatwi następny krok.
  • Aby przygotować "karmel": w blenderze dodaj odsączone daktyle + purée z orzeszków ziemnych + jogurt roślinny + mleko roślinne.

    Zmiksować i odstawić.
  • Przygotuj "ciasto": dodaj płatki owsiane + proszek migdałowy + 2 łyżki zrobionego "karmelu".
    Zmiksuj na gęstą masę.
  • Wegańskie i bezglutenowe domowe batony Snickers - Przygotowanie krok 4Montaż: w prostokątnej formie, która została przyciemniona papierem do pieczenia (aby ułatwić wyjmowanie z formy), rozłożyć "ciasto", dobrze dociskając je na całej powierzchni.
  • Wegańskie i bezglutenowe domowe batony Snickers - Przygotowanie krok 5Na wierzch dodać karmel, rozprowadzając go równomiernie po całej powierzchni.
  • Wegańskie i bezglutenowe domowe batony Snickers - Przygotowanie krok 6Na koniec posypać niesolonymi orzeszkami ziemnymi i lekko spłaszczyć, aby zatopiły się w "karmelu".
  • Wegańskie i bezglutenowe domowe batony Snickers - Przygotowanie krok 7Umieścić w zamrażarce na 1 godzinę.

    Po upływie tego czasu wyjąć masę z ciasta.
    Wytnij patyczki o szerokości około 2 cm.
  • Wegańskie i bezglutenowe domowe batony Snickers - Przygotowanie krok 8Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie zanurz w niej kawałki patyczków.
  • Wegańskie i bezglutenowe domowe batony Snickers - Przygotowanie krok 9Dobrze przykryj całą powierzchnię, a następnie pozostaw do odsączenia na ruszcie.

    Schłodzić przez około 20 minut i cieszyć się!


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+