Wegańskie i bezglutenowe domowe batony snickers
zagłosuj teraz
Jeśli chodzi o słodycze, mam słabość do snickersów! To dobry powód, aby spróbować zrobić je w domu ;-) Jednak, aby uzyskać nieco zdrowszą przekąskę, postanowiłam zrobić wersję wegańską i bezglutenową. Jednocześnie udało mi się zmniejszyć ilość dodanego cukru poprzez użycie daktyli, a więc naturalnego cukru w moim przygotowaniu :-) Aby uzyskać świeższą wersję, nie wahaj się ich zamrozić :-D
Składniki
4
Dla karmelu :
Na ciasto :
Szacowany koszt: 3.2Euros€ (0.8€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania2 h
Gotowania5 min
- Namocz daktyle w gorącej wodzie przez około 10 minut. Zmiękczy je to i ułatwi następny krok.
- Aby przygotować "karmel": w blenderze dodaj odsączone daktyle + purée z orzeszków ziemnych + jogurt roślinny + mleko roślinne.
Zmiksować i odstawić. - Przygotuj "ciasto": dodaj płatki owsiane + proszek migdałowy + 2 łyżki zrobionego "karmelu".
Zmiksuj na gęstą masę. - Montaż: w prostokątnej formie, która została przyciemniona papierem do pieczenia (aby ułatwić wyjmowanie z formy), rozłożyć "ciasto", dobrze dociskając je na całej powierzchni.
- Na wierzch dodać karmel, rozprowadzając go równomiernie po całej powierzchni.
- Na koniec posypać niesolonymi orzeszkami ziemnymi i lekko spłaszczyć, aby zatopiły się w "karmelu".
- Umieścić w zamrażarce na 1 godzinę.
Po upływie tego czasu wyjąć masę z ciasta.
Wytnij patyczki o szerokości około 2 cm. - Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie zanurz w niej kawałki patyczków.
- Dobrze przykryj całą powierzchnię, a następnie pozostaw do odsączenia na ruszcie.
Schłodzić przez około 20 minut i cieszyć się!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!