Wegańskie i bezglutenowe naleśniki
zagłosuj teraz
Naleśniki są ulubionym daniem na brunch, ale są również idealne jako popołudniowa przekąska, deser lub proste śniadanie. Oto wegański i bezglutenowy przepis dla wszystkich osób z nietolerancją/alergią, które chcą zrobić sobie przyjemność bez wyrządzania sobie krzywdy! Wszystko, co musisz zrobić, to dodać wybraną polewę (syrop klonowy, owoce, czekoladę...). Postępuj zgodnie z naszym gwarantowanym bezglutenowym, bezjajecznym i bezlaktozowym przepisem krok po kroku!
Składniki
6
Szacowany koszt: 2.65Euros€ (0.44€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania20 min
Gotowania30 min
- W misce rozgnieć banana widelcem.
Dodaj cukier, olej i mleko roślinne i dobrze wymieszaj. - Dodaj jogurt sojowy i drożdże i wymieszaj.
- Dodawaj mąkę po trochu i mieszaj.
Aby uzyskać puszyste naleśniki, pozostaw ciasto na około 20 minut w lodówce (opcjonalnie). - Rozgrzać patelnię na małym ogniu. Nałożyć niewielką chochlę ciasta, lekko rozprowadzić i pozostawić do smażenia na około 1 minutę.
Wskazówka: naleśnik będzie gotowy do odwrócenia, gdy na jego powierzchni pojawią się bąbelki.
Pozostaw drugą powierzchnię do smażenia przez niecałą 1 minutę. - Powtarzaj czynność, aż skończy się ciasto.
Ułóż naleśniki jeden na drugim, tworząc wieżę i gotowe!
Wszystko, co musisz teraz zrobić, to udekorować je tym, co lubisz: syropem klonowym, coulis czekoladowym, świeżymi owocami itp.
Obserwacje
Banan: można go zastąpić 120 g musu jabłkowego.
Mleko migdałowe: nie krępuj się urozmaicać przyjemności napojami o innych smakach (ryżowym, sojowym, kokosowym itp.).
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!