Wegańskie i bezglutenowe naleśniki

zagłosuj teraz
Przekąski
6 porcji
łatwe
1 h

Naleśniki są ulubionym daniem na brunch, ale są również idealne jako popołudniowa przekąska, deser lub proste śniadanie. Oto wegański i bezglutenowy przepis dla wszystkich osób z nietolerancją/alergią, które chcą zrobić sobie przyjemność bez wyrządzania sobie krzywdy! Wszystko, co musisz zrobić, to dodać wybraną polewę (syrop klonowy, owoce, czekoladę...). Postępuj zgodnie z naszym gwarantowanym bezglutenowym, bezjajecznym i bezlaktozowym przepisem krok po kroku!


Składniki

6
Szacowany koszt: 2.65 (0.44€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania20 min
Gotowania30 min

  • Wegańskie i bezglutenowe naleśniki - Przygotowanie krok 1W misce rozgnieć banana widelcem.
    Dodaj cukier, olej i mleko roślinne i dobrze wymieszaj.
  • Wegańskie i bezglutenowe naleśniki - Przygotowanie krok 2Dodaj jogurt sojowy i drożdże i wymieszaj.
  • Wegańskie i bezglutenowe naleśniki - Przygotowanie krok 3Dodawaj mąkę po trochu i mieszaj.
    Aby uzyskać puszyste naleśniki, pozostaw ciasto na około 20 minut w lodówce (opcjonalnie).
  • Wegańskie i bezglutenowe naleśniki - Przygotowanie krok 4Rozgrzać patelnię na małym ogniu. Nałożyć niewielką chochlę ciasta, lekko rozprowadzić i pozostawić do smażenia na około 1 minutę.
    Wskazówka: naleśnik będzie gotowy do odwrócenia, gdy na jego powierzchni pojawią się bąbelki.
    Pozostaw drugą powierzchnię do smażenia przez niecałą 1 minutę.
  • Wegańskie i bezglutenowe naleśniki - Przygotowanie krok 5Powtarzaj czynność, aż skończy się ciasto.
    Ułóż naleśniki jeden na drugim, tworząc wieżę i gotowe!
    Wszystko, co musisz teraz zrobić, to udekorować je tym, co lubisz: syropem klonowym, coulis czekoladowym, świeżymi owocami itp.

Obserwacje

Banan: można go zastąpić 120 g musu jabłkowego.
Mleko migdałowe: nie krępuj się urozmaicać przyjemności napojami o innych smakach (ryżowym, sojowym, kokosowym itp.).



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+