Wielkanocne brownie i verrines z bitą śmietaną
zagłosuj teraz
Psssiiit, mamy pomysł na wielkanocny deser: verrines! Udekorowane miękkim brownie i wyjątkowo kremową bitą śmietaną, nie zapomnij o małych czekoladowych jajeczkach dla kolorowego akcentu. Ekspresowy deser, który jest bardzo łatwy do zrobienia z dziećmi! Gwarantujemy, że będą się świetnie bawić ;-)
Składniki
6
Brownie :
Śmietana :
Szacowany koszt: 6.29Euros€ (1.05€/porcja)
Materiały
- Nasza forma ma wymiary: 14x22 cm
- Kieliszki / Verrines
- Mikser elektryczny
- Tortownica z karbowaną końcówką (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania20 min
- Przygotuj brownie:
Roztopić masło i czekoladę. Wymieszaj jajka z brązowym cukrem. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Na koniec dodaj czekoladę i roztopione masło i dobrze wymieszaj. - Gdy ciasto będzie gładkie, przelej je do natłuszczonej formy. Piec brownie w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.
- Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Pokroić w drobną kostkę.
- Umieścić śmietanę w zamrażarce na co najmniej 15 minut przed użyciem. Ubić śmietanę z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią na kremową i gęstą masę.
- Umieść kawałki brownie w szklankach lub kieliszkach i polej kremem za pomocą rękawa cukierniczego. Dodać kolorowe pisanki.
- Powtórz czynność w zależności od wielkości szklanki (patrz uwagi na końcu przepisu).
- A teraz wielkanocne werriny są gotowe!
Obserwacje
Szklanki: można użyć szklanek o dowolnym rozmiarze. Zalecamy użycie małych kieliszków: my użyliśmy dużych kieliszków ze względu na atrakcyjność wizualną, ale ilości są nieco duże.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!