Wegetariańskie verrines: krem z groszku, kruszonka z parmezanu i krem mascarpone
Jak wiecie, uwielbiamy verrines na początek posiłku :-) Natychmiast dodają szyku i elegancji na stole, idealne na świąteczne posiłki. Czy to jako aperitif, czy przystawka, te niezwykle kolorowe wegetariańskie verrines z pewnością wywołają poruszenie! Pomiędzy słodyczą kremu z groszku i mascarpone, delikatnością marynowanej papryki i chrupkością parmezanowej kruszonki, jesteśmy pewni, że nie będziesz w stanie się im oprzeć ;-) Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku poniżej, aby przygotować te pyszne, łatwe do zrobienia verrines!
Składniki
Kruszonka z parmezanu:
Krem z groszku:
Materiały
- 1 rozdrabniacz
- 1 mikser elektryczny
- 1 woreczek do ciasta
- 1 końcówka karbowana
- 4 szklanki typu bodega o pojemności 20 cl
Przygotowanie
- Kruszonka z parmezanu:
Wymieszać mąkę i parmezan. Dodać zimne masło, pokrojone na małe kawałki. Rozdrobnić razem, tworząc mieszankę kruszonki. - Przenieś ciasto na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia i piecz przez 17 minut w temperaturze 180°C.
- Krem z groszku:
Ugotowany groszek, wywar warzywny, śmietanę, sól i pieprz umieścić w misie rozdrabniacza. - Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Schłodzić przez co najmniej 30 minut.
- Krem mascarpone:
Umieścić składniki i naczynia w zamrażarce na 20 min przed użyciem. Wlej śmietanę i mascarpone do miski, dodaj sól i pieprz. - Ubij do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Przełożyć do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką.
- Podzielić krem z groszku między verrines.
- Na wierzchu ułożyć kawałki marynowanej papryki.
- Krem z mascarpone ułożyć atrakcyjnie na wierzchu verrine.
- Przed podaniem posyp schłodzony krem kruszonką z parmezanu.
- Na koniec posyp posiekanym szczypiorkiem (lub innymi aromatycznymi ziołami...) i voila, gotowe!
Obserwacje
Jak przechowywać verrines?
Zalecamy przechowywanie kruszonki oddzielnie w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej, a verrines przykryte folią spożywczą w lodówce, aby zachowały świeżość. Posypać kruszonką w ostatniej chwili tuż przed podaniem, aby pozostała chrupiąca.
Czego mogę użyć zamiast groszku?
Krem z groszku można zastąpić domowym guacamole.
Czego mogę użyć zamiast parmezanu?
Możesz zastąpić ją na przykład pokruszonymi prażonymi orzechami włoskimi!
Jakie zioła powinienem dodać?
Udekorowaliśmy verrines szczypiorkiem, ale możesz dodać na przykład pietruszkę lub bazylię.