Wegetariańskie verrines: krem z groszku, kruszonka z parmezanu i krem mascarpone

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
4 porcji
łatwe
1 h 17 m

Jak wiecie, uwielbiamy verrines na początek posiłku :-) Natychmiast dodają szyku i elegancji na stole, idealne na świąteczne posiłki. Czy to jako aperitif, czy przystawka, te niezwykle kolorowe wegetariańskie verrines z pewnością wywołają poruszenie! Pomiędzy słodyczą kremu z groszku i mascarpone, delikatnością marynowanej papryki i chrupkością parmezanowej kruszonki, jesteśmy pewni, że nie będziesz w stanie się im oprzeć ;-) Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku poniżej, aby przygotować te pyszne, łatwe do zrobienia verrines!


Składniki

4

Kruszonka z parmezanu:

Krem z groszku:

Szacowany koszt: 4.54 (1.13€/porcja)

Materiały

  • 1 rozdrabniacz
  • 1 mikser elektryczny
  • 1 woreczek do ciasta
  • 1 końcówka karbowana
  • 4 szklanki typu bodega o pojemności 20 cl

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania17 min

  • Wegetariańskie verrines: krem z groszku, kruszonka z parmezanu i krem mascarpone - Przygotowanie krok 1Kruszonka z parmezanu:
    Wymieszać mąkę i parmezan. Dodać zimne masło, pokrojone na małe kawałki. Rozdrobnić razem, tworząc mieszankę kruszonki.
  • Wegetariańskie verrines: krem z groszku, kruszonka z parmezanu i krem mascarpone - Przygotowanie krok 2Przenieś ciasto na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia i piecz przez 17 minut w temperaturze 180°C.
  • Wegetariańskie verrines: krem z groszku, kruszonka z parmezanu i krem mascarpone - Przygotowanie krok 3Krem z groszku:
    Ugotowany groszek, wywar warzywny, śmietanę, sól i pieprz umieścić w misie rozdrabniacza.
  • Wegetariańskie verrines: krem z groszku, kruszonka z parmezanu i krem mascarpone - Przygotowanie krok 4Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Schłodzić przez co najmniej 30 minut.
  • Wegetariańskie verrines: krem z groszku, kruszonka z parmezanu i krem mascarpone - Przygotowanie krok 5Krem mascarpone:
    Umieścić składniki i naczynia w zamrażarce na 20 min przed użyciem. Wlej śmietanę i mascarpone do miski, dodaj sól i pieprz.
  • Wegetariańskie verrines: krem z groszku, kruszonka z parmezanu i krem mascarpone - Przygotowanie krok 6Ubij do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Przełożyć do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką.
  • Wegetariańskie verrines: krem z groszku, kruszonka z parmezanu i krem mascarpone - Przygotowanie krok 7Podzielić krem z groszku między verrines.
  • Wegetariańskie verrines: krem z groszku, kruszonka z parmezanu i krem mascarpone - Przygotowanie krok 8Na wierzchu ułożyć kawałki marynowanej papryki.
  • Wegetariańskie verrines: krem z groszku, kruszonka z parmezanu i krem mascarpone - Przygotowanie krok 9Krem z mascarpone ułożyć atrakcyjnie na wierzchu verrine.
  • Wegetariańskie verrines: krem z groszku, kruszonka z parmezanu i krem mascarpone - Przygotowanie krok 10Przed podaniem posyp schłodzony krem kruszonką z parmezanu.
  • Wegetariańskie verrines: krem z groszku, kruszonka z parmezanu i krem mascarpone - Przygotowanie krok 11Na koniec posyp posiekanym szczypiorkiem (lub innymi aromatycznymi ziołami...) i voila, gotowe!

Obserwacje

Jak przechowywać verrines?
Zalecamy przechowywanie kruszonki oddzielnie w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej, a verrines przykryte folią spożywczą w lodówce, aby zachowały świeżość. Posypać kruszonką w ostatniej chwili tuż przed podaniem, aby pozostała chrupiąca.

Czego mogę użyć zamiast groszku?
Krem z groszku można zastąpić domowym guacamole.

Czego mogę użyć zamiast parmezanu?
Możesz zastąpić ją na przykład pokruszonymi prażonymi orzechami włoskimi!

Jakie zioła powinienem dodać?
Udekorowaliśmy verrines szczypiorkiem, ale możesz dodać na przykład pietruszkę lub bazylię.



Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+