Caponata sycylijska, niezapomniany szybki i łatwy przepis włoski

zagłosuj teraz
Side dish
6 porcji
łatwe
30 min

Sycylijska caponata to z pewnością jeden z najlepszych gulaszy z bakłażanów, pomidorów i cebuli. Podawana jako przystawka do bruschetty lub jako dodatek do mięsa, jest bogata i bardzo smaczna. Można ją przygotować zarówno latem, jak i zimą, ponieważ można ją podawać na ciepło lub na zimno. Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku, ponieważ w końcu dobry przepis to przepis, który warto dzielić. Sprawdź!


Składniki

6

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min


Obserwacje

Czy bakłażany są smażone czy podsmażane? W sycylijskiej caponacie bakłażany są smażone w dużej ilości oleju na złoty kolor. My przygotowaliśmy lżejszą wersję, podsmażając je z odrobiną oliwy z oliwek i wody.

Jak podaje się caponatę? Można ją podawać na dwa sposoby: jako przystawkę na bruschetcie lub jako dodatek do grillowanego mięsa. Opcja na ciepło lub na zimno również zależy od Ciebie.

Jak długo przechowywać? Umieść caponatę w szczelnym pojemniku i przechowuj w lodówce do 1 tygodnia.

Inne wariacje caponaty: W Katanii dodaje się na przykład czerwoną i żółtą paprykę. Spróbuj!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+