Caponata siciliana, szybki i łatwy włoski przepis, którego nie można przegapić

zagłosuj teraz
Side dish
6 porcji
łatwe
30 min

Sycylijska caponata to z pewnością jeden z najlepszych gulaszy z bakłażanów, pomidorów i cebuli. Podawana jako przystawka do bruschetty lub jako dodatek do mięsa, jest bogata i bardzo smaczna. Można go przyrządzać zarówno latem, jak i zimą, ponieważ można go podawać na ciepło lub na zimno. Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku, ponieważ w końcu dobry przepis to wspólny przepis. Sprawdź!


Składniki

6

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min

  • Umyć warzywa. Bakłażany i seler pokroić w kostkę. Pomidory podzielić na 2 części.
  • Wlej dużo oliwy z oliwek na dużą patelnię i dobrze zrumień bakłażany. Odcedzić i odstawić na bok. Aby uzyskać lżejszą wersję, dodaj odrobinę oliwy z oliwek i smaż bakłażany na średnim ogniu przez około 3 minuty, a następnie stopniowo dodawaj wodę i pozostaw je do zmiękczenia (około 10 minut).
  • Na innej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę z odrobiną oliwy z oliwek. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, seler naciowy oraz pokrojone w plasterki oliwki, kapary i pomidorki koktajlowe. Dusić na średnim ogniu przez około 3 minuty.
  • Następnie dodać bakłażany, bazylię, cukier i ocet. Doprawić solą. Wymieszać i dusić na dużym ogniu przez około 10 minut.
  • Jest gotowy.

Obserwacje

Czy bakłażany są smażone czy podsmażane? W sycylijskiej caponacie bakłażany są smażone w dużej ilości oleju na złoty kolor. My przygotowaliśmy lżejszą wersję, podsmażając je z odrobiną oliwy z oliwek i wody.

Jak podaje się caponatę? Można ją podawać na dwa sposoby: jako przystawkę na bruschetcie lub jako dodatek do grillowanego mięsa. Opcja na ciepło lub na zimno również zależy od Ciebie.

Jak długo przechowywać? Umieść caponatę w szczelnym pojemniku i przechowuj w lodówce do 1 tygodnia.

Inne wariacje caponaty: W Katanii dodaje się na przykład czerwoną i żółtą paprykę. Spróbuj!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+