Domowe kostki rosołowe, bardziej ekonomiczne i zdrowsze!
Zrób miejsce dla domowych kostek rosołowych! Po co kupować kostki pełne dodatków, skoro można zrobić je samemu z prostych, zdrowych i sezonowych składników? Tutaj używamy świeżych warzyw, pachnących ziół i odrobiny przypraw, aby uzyskać w 100% naturalny, wyjątkowo smaczny rezultat. Oprócz tego, że ten przepis jest ekonomiczny i nie wymaga pośpiechu, oznacza to, że zawsze będziesz mieć pod ręką idealną bazę do przyprawiania zup, risotto, sosów i gulaszu. Jak to działa? Zmiksuj, zredukuj, uformuj... i włóż do zamrażarki ;)
Składniki
Materiały
- 1 nóż
- 1 deska do krojenia
- 1 tasak
- 1 garnek do zapiekanek / patelnia do smażenia / rondel / garnek bulionowy
- 1 blender ręczny
- 1 tacka na kostki lodu / 1 blacha do pieczenia
- zamrażarka
- torba do zamrażarki
Przygotowanie
Umyj i usuń końcówki warzyw. Usunąć skórkę z cebuli i czosnku.
Posiekać z grubsza.Posiekaj marchewki, pory, grzyby, cebulę, ząbki czosnku i pietruszkę tak drobno, jak to możliwe (to maksymalnie skróci czas gotowania).
Wlej oliwę z oliwek do naczynia żaroodpornego. Dodać warzywa.
Wymieszać razem.
Dodać przyprawy i dobrze wymieszać.
Umieścić bouquet garni w naczyniu żaroodpornym.Przykryj zapiekankę i gotuj przez 30 minut na małym/średnim ogniu, regularnie mieszając.
Wyjąć bouquet garni i zmiksować mieszaninę bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym za pomocą blendera zanurzeniowego.
Przełożyć do pojemnika na kostki lodu i umieścić w zamrażarce.
Wyjmij kostki z tacki i przełóż do torebki do zamrażania. Przechowuj w zamrażarce do momentu, aż będą gotowe do użycia.
Jeśli nie masz tacki na kostki lodu, przenieś mieszaninę na talerz.
Umieść tackę w zamrażarce na co najmniej 30 minut.Z masy uformować kostki i umieścić w zamrażarce na 2 godziny.
Oddziel kostki, przenieś do jednej lub kilku torebek do zamrażania i przechowuj w zamrażarce.
Będziesz mieć domowe kostki rosołowe, bez dodatków i gotowe do użycia przez cały rok!
Obserwacje
Ile kostek bulionowych daje ten przepis?
Otrzymasz 1,1 kg kostek rosołowych. Można je następnie pokroić w mniejsze lub większe kostki do różnych zastosowań.
Jakich warzyw powinienem użyć?
Użyliśmy tutaj warzyw sezonowych. Unikaj pomidorów i ogórków, które są bogate w wodę i nie nadają się do tego przepisu. Jeśli chcesz dodać pomidory, użyj koncentratu pomidorowego, który jest mniej wodnisty.
Czy ten przepis jest bezodpadowy?
Możesz wykorzystać wszystkie warzywa, a nawet obierki, aby uniknąć ich wyrzucania. Usunęliśmy skórkę z cebuli i czosnku i usunęliśmy końcówki, więc możesz ich użyć, jeśli chcesz.
Jakich przypraw powinienem użyć?
Do przygotowania kostek rosołowych możesz użyć dowolnych przypraw, aby dopasować je do swoich upodobań kulinarnych lub przepisów, które chcesz z nimi przygotować. Możesz na przykład użyć indyjskich lub meksykańskich mieszanek przypraw.
Czy ten przepis jest ekonomiczny?
Po pierwsze, będziesz w stanie ponownie wykorzystać obierki, a także warzywa, które nieco zwiędły, aby je "uratować". Używając sezonowych warzyw, zaoszczędzisz pieniądze. Przygotowanie domowych kostek rosołowych zajmie trochę czasu, ale będzie kosztować średnio o połowę mniej niż te kupione w sklepie.
Komercyjne kostki rosołowe często zawierają dodatki, których można uniknąć robiąc własne!
Jak mogę przechowywać domowe kostki rosołowe?
Możesz przechowywać je w zamrażarce, jak wyjaśniono w przepisie, lub wlać bulion do słoika i przykryć cienką warstwą oliwy z oliwek, aby przechowywać go w lodówce. Wszystko, co musisz zrobić, to wyjąć żądaną ilość do swoich przepisów.