Domowe kostki rosołowe, bardziej ekonomiczne i zdrowsze!

zagłosuj teraz
Side dish
1 porcji
łatwe
4 h

Zrób miejsce dla domowych kostek rosołowych! Po co kupować kostki pełne dodatków, skoro można zrobić je samemu z prostych, zdrowych i sezonowych składników? Tutaj używamy świeżych warzyw, pachnących ziół i odrobiny przypraw, aby uzyskać w 100% naturalny, wyjątkowo smaczny rezultat. Oprócz tego, że ten przepis jest ekonomiczny i nie wymaga pośpiechu, oznacza to, że zawsze będziesz mieć pod ręką idealną bazę do przyprawiania zup, risotto, sosów i gulaszu. Jak to działa? Zmiksuj, zredukuj, uformuj... i włóż do zamrażarki ;)

Składniki

1

Materiały

  • 1 nóż
  • 1 deska do krojenia
  • 1 tasak
  • 1 garnek do zapiekanek / patelnia do smażenia / rondel / garnek bulionowy
  • 1 blender ręczny
  • 1 tacka na kostki lodu / 1 blacha do pieczenia
  • zamrażarka
  • torba do zamrażarki

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania3 h
Gotowania30 min
  • Domowe kostki rosołowe, bardziej ekonomiczne i zdrowsze! - Przygotowanie krok 1Umyj i usuń końcówki warzyw. Usunąć skórkę z cebuli i czosnku.
    Posiekać z grubsza.
  • Domowe kostki rosołowe, bardziej ekonomiczne i zdrowsze! - Przygotowanie krok 2Posiekaj marchewki, pory, grzyby, cebulę, ząbki czosnku i pietruszkę tak drobno, jak to możliwe (to maksymalnie skróci czas gotowania).
  • Domowe kostki rosołowe, bardziej ekonomiczne i zdrowsze! - Przygotowanie krok 3Wlej oliwę z oliwek do naczynia żaroodpornego. Dodać warzywa.
  • Domowe kostki rosołowe, bardziej ekonomiczne i zdrowsze! - Przygotowanie krok 4Wymieszać razem.
  • Domowe kostki rosołowe, bardziej ekonomiczne i zdrowsze! - Przygotowanie krok 5Dodać przyprawy i dobrze wymieszać.
    Umieścić bouquet garni w naczyniu żaroodpornym.
  • Domowe kostki rosołowe, bardziej ekonomiczne i zdrowsze! - Przygotowanie krok 6Przykryj zapiekankę i gotuj przez 30 minut na małym/średnim ogniu, regularnie mieszając.
  • Domowe kostki rosołowe, bardziej ekonomiczne i zdrowsze! - Przygotowanie krok 7Wyjąć bouquet garni i zmiksować mieszaninę bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym za pomocą blendera zanurzeniowego.
  • Domowe kostki rosołowe, bardziej ekonomiczne i zdrowsze! - Przygotowanie krok 8Przełożyć do pojemnika na kostki lodu i umieścić w zamrażarce.
  • Domowe kostki rosołowe, bardziej ekonomiczne i zdrowsze! - Przygotowanie krok 9Wyjmij kostki z tacki i przełóż do torebki do zamrażania. Przechowuj w zamrażarce do momentu, aż będą gotowe do użycia.
  • Domowe kostki rosołowe, bardziej ekonomiczne i zdrowsze! - Przygotowanie krok 10Jeśli nie masz tacki na kostki lodu, przenieś mieszaninę na talerz.
    Umieść tackę w zamrażarce na co najmniej 30 minut.
  • Domowe kostki rosołowe, bardziej ekonomiczne i zdrowsze! - Przygotowanie krok 11Z masy uformować kostki i umieścić w zamrażarce na 2 godziny.
  • Domowe kostki rosołowe, bardziej ekonomiczne i zdrowsze! - Przygotowanie krok 12Oddziel kostki, przenieś do jednej lub kilku torebek do zamrażania i przechowuj w zamrażarce.
  • Domowe kostki rosołowe, bardziej ekonomiczne i zdrowsze! - Przygotowanie krok 13Będziesz mieć domowe kostki rosołowe, bez dodatków i gotowe do użycia przez cały rok!

Obserwacje

Ile kostek bulionowych daje ten przepis?
Otrzymasz 1,1 kg kostek rosołowych. Można je następnie pokroić w mniejsze lub większe kostki do różnych zastosowań.

Jakich warzyw powinienem użyć?
Użyliśmy tutaj warzyw sezonowych. Unikaj pomidorów i ogórków, które są bogate w wodę i nie nadają się do tego przepisu. Jeśli chcesz dodać pomidory, użyj koncentratu pomidorowego, który jest mniej wodnisty.

Czy ten przepis jest bezodpadowy?
Możesz wykorzystać wszystkie warzywa, a nawet obierki, aby uniknąć ich wyrzucania. Usunęliśmy skórkę z cebuli i czosnku i usunęliśmy końcówki, więc możesz ich użyć, jeśli chcesz.

Jakich przypraw powinienem użyć?
Do przygotowania kostek rosołowych możesz użyć dowolnych przypraw, aby dopasować je do swoich upodobań kulinarnych lub przepisów, które chcesz z nimi przygotować. Możesz na przykład użyć indyjskich lub meksykańskich mieszanek przypraw.

Czy ten przepis jest ekonomiczny?
Po pierwsze, będziesz w stanie ponownie wykorzystać obierki, a także warzywa, które nieco zwiędły, aby je "uratować". Używając sezonowych warzyw, zaoszczędzisz pieniądze. Przygotowanie domowych kostek rosołowych zajmie trochę czasu, ale będzie kosztować średnio o połowę mniej niż te kupione w sklepie.
Komercyjne kostki rosołowe często zawierają dodatki, których można uniknąć robiąc własne!

Jak mogę przechowywać domowe kostki rosołowe?
Możesz przechowywać je w zamrażarce, jak wyjaśniono w przepisie, lub wlać bulion do słoika i przykryć cienką warstwą oliwy z oliwek, aby przechowywać go w lodówce. Wszystko, co musisz zrobić, to wyjąć żądaną ilość do swoich przepisów.

Sprzęt do gotowania

mikser
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: