Jak gotować cukinię na parze?
Cukinia gotowana na parze to prosty i zdrowy dodatek do dań! Niezwykle delikatne, są idealnym dodatkiem do kawałka białego mięsa lub ryby. Aby dodać odrobinę dodatkowego smaku, mżawka oliwy z oliwek i szczypta soli będą idealne ;-)
Składniki
Materiały
- Parowar
Przygotowanie
- Cukinie umyć i obrać co drugi pasek. Pokroić w plastry.
- Wlej trochę wody na dno parowaru, a następnie umieść plasterki cukinii w koszyku. Przykryj i gotuj przez co najmniej 6 minut. Pod koniec tego czasu cukinie będą "al dente". Jeśli wolisz, aby były bardziej rozpływające się w ustach, wydłuż czas gotowania o 2 minuty.
- Wyjmij je z kosza do gotowania na parze i natychmiast podawaj! Smacznego!
Obserwacje
Ile cukinii na osobę?
Zawsze liczymy 250 g cukinii na osobę, czyli średniej wielkości cukinię. Istnieją różne rozmiary:
* 7 do 14 cm włącznie = 50 do 100 g
* od 14 do 21 cm = od 100 do 225 g
* 21 do 30 cm = 225 do 450 g
Jakich dodatków powinienem użyć do cukinii?
Jak wspomniano we wstępie do tego przepisu, zwykła mżawka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i szczypta soli to tylko to, co upiększy naszą gotowaną cukinię. Jednocześnie nie wahaj się dodać szczypty pieprzu, ziół prowansalskich lub nawet kminku.
Co powinienem zrobić z wodą z gotowania cukinii?
W Ptitchef nic się nie marnuje! Woda z gotowania warzyw będzie idealna do podlewania roślin. Bogata w witaminy i minerały, dostarczy im wszystkich niezbędnych elementów potrzebnych do prawidłowego rozwoju :-)
Jakich cukinii powinienem użyć?
Długie zielone lub żółte cukinie dodadzą koloru Twoim przepisom! Zachowaj okrągłe cukinie do nadziewania :-)