Jak gotować cukinię w wodzie?
Jednym z najzdrowszych sposobów gotowania cukinii jest gotowanie w wodzie! To łatwy sposób na przygotowanie przystawki do mięsa lub ryby. Po zaledwie kilku minutach gotowania otrzymasz rozpływające się w ustach cukinie, które możesz doprawić mżawką oliwy z oliwek i szczyptą soli. Postępuj zgodnie z poniższym przewodnikiem z idealnymi czasami gotowania
Składniki
Materiały
- 1 rondel
- 1 durszlak
Przygotowanie
- Umyj cukinie i obierz co drugi pasek (nasze są organiczne, więc nie ma potrzeby usuwania całej skórki - mogliśmy ją nawet zachować). Pokrój w plasterki.
- Napełnij rondel wodą i doprowadź do wrzenia (aby szybciej podgrzać wodę, możesz przykryć rondel pokrywką).
Dodaj plasterki cukinii i gotuj bez przykrycia przez 10-15 minut, w zależności od pożądanej konsystencji. Po 10 minutach cukinia będzie "al dente", po 15 minutach będzie bardziej roztopiona. - Odcedzić i voilà: cukinia gotowa!
Obserwacje
Co zrobić z wodą z gotowania cukinii?
Aby uniknąć marnowania wody z gotowania cukinii, użyj jej do karmienia roślin. Bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza jeśli żywność jest organiczna, będzie służyć jako nawóz dla roślin doniczkowych lub zewnętrznych.
Jakich cukinii powinienem użyć?
Tutaj użyliśmy długich zielonych cukinii, ale można również użyć żółtych, aby dodać koloru do talerza! Zalecamy używanie okrągłych cukinii do przepisów na faszerowane warzywa.
Jak przyprawić cukinię?
Po ugotowaniu cukinii lubimy zachować prostotę. Mżawka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i szczypta soli to wszystko, czego potrzeba, aby upiększyć jedno z naszych ulubionych warzyw :-) Nie wahaj się jednak dodać innych ziół, takich jak tymianek, rozmaryn lub mieszanka ziół prowansalskich.
Ile cukinii na osobę?
Około 250 g cukinii na osobę. Cukinie występują w różnych rozmiarach:
* 7 do 14 cm = 50 do 100 g
* od 14 do 21 cm = od 100 do 225 g
* 21 do 30 cm = 225 do 450 g