Jak gotować soczewicę?
Oto bardzo prosty i smaczny sposób na przygotowanie gotowanej soczewicy bez użycia szybkowaru. Łatwa i bardzo zdrowa, ta roślina strączkowa jest pełna składników odżywczych, wszechstronna, ponieważ można do niej dodawać warzywa, mięso, a dla tych, którzy tego potrzebują, jest również bezglutenowa i bogata w białko roślinne. W połączeniu z ryżem może zastąpić tradycyjny ryż / fasolę w naszym codziennym życiu, jest doskonałą alternatywą, ponieważ soczewica nie wymaga namaczania. Sprawdź nasz krok po kroku poniżej i smacznego!
Składniki
Materiały
- Patelnia z pokrywką
Przygotowanie
- Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek na patelni.
- Jak tylko staną się półprzezroczyste, dodaj kminek i pozwól mu trochę zbrązowieć.
- Dodaj wodę do rozpuszczenia. Dodaj soczewicę i dopraw solą i pieprzem. Pozostawić na średnim ogniu przez 5 minut lub do zagotowania.
- Jak tylko się zagotuje, zmniejszyć ogień i częściowo przykryć. Gotować przez około 40 minut lub do momentu, aż soczewica zmięknie, a wywar się wchłonie. Od czasu do czasu zamieszać.
- Posmakuj i w razie potrzeby dostosuj przyprawy. Gotowe.
Obserwacje
Jak długo można przechowywać ugotowaną soczewicę?
Ugotowaną soczewicę należy przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni. Jeśli wolisz, zamroź w małych porcjach. Zamrożoną soczewicę można przechowywać do 3 miesięcy.
Czy muszę moczyć soczewicę przed gotowaniem?
Nie ma takiej potrzeby.
Czy mogę gotować soczewicę w szybkowarze?
Oczywiście, gdy tylko szybkowar zadzwoni, gotuj przez 5 do 10 minut na małym ogniu.
Czy mogę gotować soczewicę z kiełbasą lub boczkiem?
Tak, wystarczy pokroić kiełbasę lub boczek na małe kawałki i podsmażyć je z cebulą i czosnkiem. Kolejne kroki będą takie same.
A co z roślinami strączkowymi?
Bez wahania! Faworyzuj twardsze warzywa, takie jak marchew i ziemniaki. Idealnie pasują do soczewicy i gotują się w tym samym czasie.
Jak podawać soczewicę?
Jeśli dodasz marchewkę, ziemniaki, fasolkę szparagową, pomidory itp., ugotowana soczewica z warzywami będzie już pełnowartościowym posiłkiem. W Brazylii tradycyjny "ryż/fasola" można łatwo zastąpić "ryżem/soczewicą".
Jakich aromatów lub przypraw mogę użyć w moim przepisie na soczewicę?
W tym przepisie używamy soli, pieprzu, kminku i liści laurowych. Inne aromaty i przyprawy są mile widziane, takie jak pietruszka, kolendra, imbir w proszku, gotowe przyprawy i inne.
Jakie są zalety soczewicy?
Soczewica jest źródłem białka roślinnego (idealnego dla wegetarian/wegan), bogatego w witaminy, minerały i błonnik. Zawiera niewiele kalorii (93 na każde 100 gramów ugotowanej soczewicy) i dlatego jest sprzymierzeńcem odchudzania.