Pieczone ziemniaki owinięte wędzonym boczkiem

zagłosuj teraz
Side dish
2 porcji
łatwe
45 min

Prosty i skuteczny dodatek! Pieczone ziemniaki - jak dotąd wszyscy je uwielbiają! Ale jeśli doprawisz je tymiankiem/rozmarynem i zawiniesz w plaster boczku, istnieje duża szansa, że ten przepis stanie się nieodzowną częścią Twojego niedzielnego obiadu ;-) Ty również możesz go wypróbować, postępując zgodnie ze szczegółowymi krokami w naszym przepisie tutaj, a następnie podziel się z nami swoją opinią w sekcji komentarzy!


Składniki

2
Szacowany koszt: 2.6 (1.3€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania40 min

  • Obierz ziemniaki i przekrój je wzdłuż na pół.
  • Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
    Posypać tymiankiem i rozmarynem, a następnie każdą połówkę ziemniaka zawinąć w plaster wędzonego boczku.
  • Piecz przez 40 minut w temperaturze 200°C i ciesz się smakiem!

Obserwacje

Jak przechowywać ziemniaki? Umieścić je w szczelnej puszce i przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Z czym je podawać? Są idealne z mięsem lub rybą!

Czy mogę użyć oliwy z oliwek w tym przepisie? Oliwa z oliwek nie jest tu potrzebna, ponieważ wędzony boczek uwolni wystarczającą ilość tłuszczu podczas pieczenia w piekarniku.

Czy mogę dodać sól do tego przepisu? Odradzamy. Boczek wędzony jest już dość słony. Poczekaj jednak, aż go spróbujesz, aby zobaczyć, czy musisz posypać odrobiną ugotowane ziemniaki, czy nie.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+