Pieczone ziemniaki owinięte wędzonym boczkiem
Prosty i skuteczny dodatek! Pieczone ziemniaki - jak dotąd wszyscy je uwielbiają! Ale jeśli doprawisz je tymiankiem/rozmarynem i zawiniesz w plaster boczku, istnieje duża szansa, że ten przepis stanie się nieodzowną częścią Twojego niedzielnego obiadu ;-) Ty również możesz go wypróbować, postępując zgodnie ze szczegółowymi krokami w naszym przepisie tutaj, a następnie podziel się z nami swoją opinią w sekcji komentarzy!
Składniki
Przygotowanie
- Obierz ziemniaki i przekrój je wzdłuż na pół.
- Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
Posypać tymiankiem i rozmarynem, a następnie każdą połówkę ziemniaka zawinąć w plaster wędzonego boczku. - Piecz przez 40 minut w temperaturze 200°C i ciesz się smakiem!
Obserwacje
Jak przechowywać ziemniaki? Umieścić je w szczelnej puszce i przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Z czym je podawać? Są idealne z mięsem lub rybą!
Czy mogę użyć oliwy z oliwek w tym przepisie? Oliwa z oliwek nie jest tu potrzebna, ponieważ wędzony boczek uwolni wystarczającą ilość tłuszczu podczas pieczenia w piekarniku.
Czy mogę dodać sól do tego przepisu? Odradzamy. Boczek wędzony jest już dość słony. Poczekaj jednak, aż go spróbujesz, aby zobaczyć, czy musisz posypać odrobiną ugotowane ziemniaki, czy nie.