Proste domowe puree ziemniaczane

zagłosuj teraz
Side dish
4 porcji
łatwe
40 min

Domowe puree ziemniaczane jest szybkie, łatwe i bardzo dobre! Po ugotowaniu wystarczy rozgnieść ziemniaki i wymieszać je z mlekiem, masłem i odrobiną gałki muszkatołowej. To nie może być prostsze! Zaletą tłuczonych ziemniaków jest to, że równie dobrze pasują do mięsa i ryb! Można je również wykorzystać w potrawach takich jak placek pasterski lub brandade. A jeśli chcesz poczuć powiew dzieciństwa, wymieszaj je z posiekaną szynką :-)


Składniki

4
Szacowany koszt: 1.73 (0.43€/porcja)

Materiały

  • Wyciskarka do puree (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania20 min

  • Proste domowe puree ziemniaczane - Przygotowanie krok 1Obierz i grubo posiekaj ziemniaki. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 minut.
  • Proste domowe puree ziemniaczane - Przygotowanie krok 2Po ugotowaniu umieść ziemniaki w misce. Szybko rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj gorące mleko, masło, sól, pieprz i odrobinę mielonej gałki muszkatołowej.
  • Proste domowe puree ziemniaczane - Przygotowanie krok 3Ponownie rozgnieć lub użyj wyciskarki do puree z poprzedniego kroku i dobrze zmiksuj.
  • Proste domowe puree ziemniaczane - Przygotowanie krok 4A teraz twoje purée jest gotowe!


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+