Proste domowe puree ziemniaczane
zagłosuj teraz
Domowe puree ziemniaczane jest szybkie, łatwe i bardzo dobre! Po ugotowaniu wystarczy rozgnieść ziemniaki i wymieszać je z mlekiem, masłem i odrobiną gałki muszkatołowej. To nie może być prostsze! Zaletą tłuczonych ziemniaków jest to, że równie dobrze pasują do mięsa i ryb! Można je również wykorzystać w potrawach takich jak placek pasterski lub brandade. A jeśli chcesz poczuć powiew dzieciństwa, wymieszaj je z posiekaną szynką :-)
Składniki
4
Szacowany koszt: 1.73Euros€ (0.43€/porcja)
Materiały
- Wyciskarka do puree (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania20 min
- Obierz i grubo posiekaj ziemniaki. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 minut.
- Po ugotowaniu umieść ziemniaki w misce. Szybko rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj gorące mleko, masło, sól, pieprz i odrobinę mielonej gałki muszkatołowej.
- Ponownie rozgnieć lub użyj wyciskarki do puree z poprzedniego kroku i dobrze zmiksuj.
- A teraz twoje purée jest gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!