Ptysie warzywne (łatwe i szybkie)
zagłosuj teraz
Nie możesz przekonać swoich dzieci do jedzenia warzyw? Przedstaw im warzywa w inny sposób: na przykład w postaci pasztecików! Szybkie i łatwe w przygotowaniu, te puszyste małe paszteciki można podawać jako dodatek do kawałka mięsa lub ryby. Wykonane z cukinii, marchewki i ziemniaków, mogą nawet służyć jako przystawka. Założymy się, że będą prosić o więcej ;-)
Składniki
4
Szacowany koszt: 1.56Euros€ (0.39€/porcja)
Materiały
- Tarka
- Koło
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania35 min
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Gotuj przez około 15 minut we wrzącej wodzie, odcedź i rozgnieć na puree.
Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całym jajkiem, a następnie dobrze wymieszaj.
Zetrzyj na tarce nieobrane cukinie i obrane marchewki, a następnie smaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek przez około 5 minut.
Dodaj smażone warzywa do puree i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
Umieść porcje mieszanki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masz formy, uformuj z nich ładne krążki.
Piec przez 20 minut w temperaturze 220°C.
I gotowe, twoje warzywne ptysie są już gotowe!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!