Ptysie warzywne (szybkie i łatwe)
zagłosuj teraz
Nie możesz przekonać swoich dzieci do jedzenia warzyw? Przedstaw im warzywa w inny sposób: na przykład w postaci pasztecików! Szybkie i łatwe w przygotowaniu, te puszyste małe paszteciki można podawać jako dodatek do kawałka mięsa lub ryby. Wykonane z cukinii, marchewki i ziemniaków, mogą nawet służyć jako przystawka. Założymy się, że będą prosić o więcej ;-)
Składniki
4
Szacowany koszt: 1.56Euros€ (0.39€/porcja)
Materiały
- Tarnik
- Koło
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania35 min
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gotować przez około 15 minut we wrzącej wodzie, odcedzić i rozgnieść.
- Dopraw solą i pieprzem, gałką muszkatołową i całym jajkiem i dobrze wymieszaj.
- Zetrzyj na tarce nieobraną cukinię i obraną marchewkę i smaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek przez około 5 minut.
- Dodaj warzywa do purée i dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj.
- Umieść stosy mieszanki na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem do pieczenia. Jeśli masz kółka, uformuj z nich ładne krążki.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 220°C.
- Teraz warzywne ptysie są gotowe!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!