Sos boloński - prawdziwy przepis!

zagłosuj teraz
Side dish
8 porcji
łatwe
2 h 30 m

Dzięki naszemu przepisowi na domowe bolognese, będziesz mógł podrasować każdy makaron i cieszyć się gotowaniem w włoskim stylu ;-)

Składniki

8

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania2 h
  • Sos boloński - prawdziwy przepis! - Przygotowanie krok 1W rondelku rozpuść masło z oliwą z oliwek.
  • Sos boloński - prawdziwy przepis! - Przygotowanie krok 2Dodaj posiekaną cebulę, marchewkę i seler, a następnie gotuj przez kilka minut.
  • Sos boloński - prawdziwy przepis! - Przygotowanie krok 3Dodaj mieloną wołowinę i delikatnie gotuj. Pokrój pancettę na małe kawałki i dodaj do mieszanki.
  • Sos boloński - prawdziwy przepis! - Przygotowanie krok 4Dodać kiełbasę i smażyć przez kilka minut.
  • Sos boloński - prawdziwy przepis! - Przygotowanie krok 5Wlej czerwone wino do garnka. Następnie wymieszaj koncentrat pomidorowy z bulionem wołowym, a potem wlej do garnka.
  • Sos boloński - prawdziwy przepis! - Przygotowanie krok 6Na koniec dodaj pulpę pomidorową i dobrze wymieszaj.
  • Sos boloński - prawdziwy przepis! - Przygotowanie krok 7Dusić bez przykrycia na małym ogniu przez 2 godziny. Mieszać od czasu do czasu i pozostawić do zredukowania.
  • Sos boloński - prawdziwy przepis! - Przygotowanie krok 8Podawaj z makaronem al dente i posyp startym parmezanem. I voila, sos boloński gotowy!

Obserwacje

Mięso kiełbasiane: najlepiej używać mielonego mięsa wieprzowego, które jest mniej tłuste niż mięso kiełbasiane.

Mielona wołowina: można ją bez obaw zastąpić mieloną cielęciną.

Jako dodatek: makaron tagliatelle lub penne będzie zachwycony, mogąc dzielić swój talerz z tym soczystym domowym bolognese ;-) Jeśli chcesz, możesz wybrać inne rodzaje makaronu lub wymieszać to bolognese z ryżem lub gotowanymi na parze ziemniakami.

Dodatkowe składniki: aby zakończyć przepis na wysokim poziomie, dodaj trochę startego parmezanu i/lub odrobinę bazylii. W mgnieniu oka przeniesiesz się do Włoch!

Sprzęt do gotowania

mikser
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: