Sos boloński, prawdziwy przepis!
zagłosuj teraz
Dzięki naszemu przepisowi na domowe bolognese będziesz w stanie podrasować każdy makaron i cieszyć się gotowaniem we włoskim stylu ;-)
Składniki
8
Szacowany koszt: 13.37Euros€ (1.67€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania2 h
- W rondelku rozpuść masło z oliwą z oliwek.
- Dodaj posiekaną cebulę, marchewkę i seler i gotuj przez kilka minut.
- Dodaj mieloną wołowinę i delikatnie gotuj. Pokroić pancettę na małe kawałki i dodać do mieszanki.
- Dodać kiełbasę i smażyć przez kilka minut.
- Wlej czerwone wino do garnka. Następnie wymieszaj koncentrat pomidorowy i bulion wołowy, a następnie wlej do garnka.
- Na koniec dodaj pulpę pomidorową i dobrze wymieszaj.
- Dusić bez przykrycia na małym ogniu przez 2 godziny. Mieszać od czasu do czasu i pozostawić do zredukowania.
- Podawać z makaronem al dente i posypać startym parmezanem. I voila, sos boloński gotowy!
Obserwacje
Mięso kiełbasiane: najlepiej używać mielonego mięsa wieprzowego, które jest mniej tłuste niż mięso kiełbasiane.
Mielonawołowina: można ją bez obaw zastąpić mieloną cielęciną.
Jako dodatek: makaron tagliatelle lub penne będzie zachwycony, mogąc dzielić swój talerz z tym soczystym domowym bolognese ;-) Jeśli chcesz, możesz wybrać inne rodzaje makaronu lub wymieszać to bolognese z ryżem lub gotowanymi na parze ziemniakami.
Dodatkowe składniki: aby zakończyć przepis na wysokim poziomie, dodaj trochę startego parmezanu i/lub odrobinę bazylii. W mgnieniu oka przeniesiesz się do Włoch!
Sprzęt do gotowania
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!