Sos boloński, prawdziwy przepis!

zagłosuj teraz
Side dish
8 porcji
łatwe
2 h 30 m

Dzięki naszemu przepisowi na domowe bolognese będziesz w stanie podrasować każdy makaron i cieszyć się gotowaniem we włoskim stylu ;-)


Składniki

8
Szacowany koszt: 13.37 (1.67€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania2 h

  • Sos boloński, prawdziwy przepis! - Przygotowanie krok 1W rondelku rozpuść masło z oliwą z oliwek.
  • Sos boloński, prawdziwy przepis! - Przygotowanie krok 2Dodaj posiekaną cebulę, marchewkę i seler i gotuj przez kilka minut.
  • Sos boloński, prawdziwy przepis! - Przygotowanie krok 3Dodaj mieloną wołowinę i delikatnie gotuj. Pokroić pancettę na małe kawałki i dodać do mieszanki.
  • Sos boloński, prawdziwy przepis! - Przygotowanie krok 4Dodać kiełbasę i smażyć przez kilka minut.
  • Sos boloński, prawdziwy przepis! - Przygotowanie krok 5Wlej czerwone wino do garnka. Następnie wymieszaj koncentrat pomidorowy i bulion wołowy, a następnie wlej do garnka.
  • Sos boloński, prawdziwy przepis! - Przygotowanie krok 6Na koniec dodaj pulpę pomidorową i dobrze wymieszaj.
  • Sos boloński, prawdziwy przepis! - Przygotowanie krok 7Dusić bez przykrycia na małym ogniu przez 2 godziny. Mieszać od czasu do czasu i pozostawić do zredukowania.
  • Sos boloński, prawdziwy przepis! - Przygotowanie krok 8Podawać z makaronem al dente i posypać startym parmezanem. I voila, sos boloński gotowy!

Obserwacje

Mięso kiełbasiane: najlepiej używać mielonego mięsa wieprzowego, które jest mniej tłuste niż mięso kiełbasiane.

Mielonawołowina: można ją bez obaw zastąpić mieloną cielęciną.

Jako dodatek: makaron tagliatelle lub penne będzie zachwycony, mogąc dzielić swój talerz z tym soczystym domowym bolognese ;-) Jeśli chcesz, możesz wybrać inne rodzaje makaronu lub wymieszać to bolognese z ryżem lub gotowanymi na parze ziemniakami.

Dodatkowe składniki: aby zakończyć przepis na wysokim poziomie, dodaj trochę startego parmezanu i/lub odrobinę bazylii. W mgnieniu oka przeniesiesz się do Włoch!



Sprzęt do gotowania

mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+