Sos boloński - prawdziwy przepis!
zagłosuj teraz
Dzięki naszemu przepisowi na domowe bolognese, będziesz mógł podrasować każdy makaron i cieszyć się gotowaniem w włoskim stylu ;-)
Składniki
8
Szacowany koszt: 13.37Euros€ (1.67€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania2 h
W rondelku rozpuść masło z oliwą z oliwek.
Dodaj posiekaną cebulę, marchewkę i seler, a następnie gotuj przez kilka minut.
Dodaj mieloną wołowinę i delikatnie gotuj. Pokrój pancettę na małe kawałki i dodaj do mieszanki.
Dodać kiełbasę i smażyć przez kilka minut.
Wlej czerwone wino do garnka. Następnie wymieszaj koncentrat pomidorowy z bulionem wołowym, a potem wlej do garnka.
Na koniec dodaj pulpę pomidorową i dobrze wymieszaj.
Dusić bez przykrycia na małym ogniu przez 2 godziny. Mieszać od czasu do czasu i pozostawić do zredukowania.
Podawaj z makaronem al dente i posyp startym parmezanem. I voila, sos boloński gotowy!
Obserwacje
Mięso kiełbasiane: najlepiej używać mielonego mięsa wieprzowego, które jest mniej tłuste niż mięso kiełbasiane.
Mielona wołowina: można ją bez obaw zastąpić mieloną cielęciną.
Jako dodatek: makaron tagliatelle lub penne będzie zachwycony, mogąc dzielić swój talerz z tym soczystym domowym bolognese ;-) Jeśli chcesz, możesz wybrać inne rodzaje makaronu lub wymieszać to bolognese z ryżem lub gotowanymi na parze ziemniakami.
Dodatkowe składniki: aby zakończyć przepis na wysokim poziomie, dodaj trochę startego parmezanu i/lub odrobinę bazylii. W mgnieniu oka przeniesiesz się do Włoch!
Sprzęt do gotowania
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!