Szybkie pieczone bakłażany, smaczny i lekki dodatek do dań
Tak naprawdę w naszej lodówce zawsze ukrywa się bakłażan. Czasami nawet trochę stary, ponieważ został zapomniany na kilka tygodni (biedactwo!). Cóż, to fantastyczne warzywo zawsze nas ratuje, ponieważ jest tak wszechstronne, że można je wykorzystać do każdego przygotowania (przystawki, dodatki, pierwsze dania i aperitify). Dziś proponujemy zapiekane bakłażany z bułką tartą, bardzo prosty, aromatyczny dodatek, który będzie idealnie pasował do dań mięsnych lub rybnych. Zewnętrzna strona jest lekko chrupiąca dzięki użyciu bułki tartej, podczas gdy wnętrze jest miękkie i mięsiste- szybki i lekki przepis, który można również zaproponować podczas wegańskiej kolacji. Wypróbuj tę szybką przystawkę z bakłażanem, możesz ją przygotować o każdej porze roku!
Składniki
Materiały
- Szczotka kuchenna
- Leccarda
- Papier do piekarnika
- Miska
Przygotowanie
- Umyj bakłażany i osusz je. Następnie przyciąć je i pokroić w plastry o grubości około pół centymetra.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Weź blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej wcześniej pokrojone plastry bakłażana. - Teraz wlej olej do małej miski i dodaj dużo suszonego oregano, a następnie wymieszaj.
- Użyj oliwy i oregano do posmarowania wszystkich plastrów bakłażana, które znajdują się na ociekaczu.
- Teraz posyp każdy plaster bakłażana bułką tartą, a następnie palcem postaraj się rozprowadzić ją równomiernie po całej powierzchni (warstwa bułki tartej musi być zwarta i niezbyt gruba). Dopraw solą i pieprzem, a następnie piecz przez 20/25 minut w temperaturze 190°C.
- Upieczone bakłażany są gotowe. Wystarczy użyć ich jako dodatku do dań mięsnych lub rybnych.
Obserwacje
Czy mogę przechowywać upieczone bakłażany?
Tak. Umieść je w lodówce w naczyniu przykrytym folią spożywczą lub w pojemniku z hermetyczną pokrywką, będą dobrze przechowywane przez 1/2 dnia. Przed spożyciem zalecamy upiec je w piekarniku.
Czy mogę zamrozić upieczone bakłażany?
Lepiej nie. Radzimy przygotować je od razu, ponieważ przepis jest bardzo szybki.
Czy mogę przygotować bakłażany we frytownicy powietrznej?
Tak. 16/18 minut w temperaturze 180°C
Jak pokroić bakłażany do pieczenia?
Zdecydowaliśmy się pokroić je w okrągłe plastry, ale można je również pokroić wzdłuż. Ważne jest, aby nie były ani zbyt cienkie, ani zbyt grube (około pół centymetra).
Jakie składniki mogę dodać do pieczonych bakłażanów?
Możesz dodać starty ser (taki jak parmezan lub ser grana), aby uczynić je jeszcze smaczniejszymi lub czosnek w proszku, aby nadać im aromatu.
Z czym podawać pieczone bakłażany?
Danie to można wykorzystać jako dodatek do dowolnego dania głównego lub podawać indywidualnie jako przystawkę lub aperitif.
Czy mogę użyć innych warzyw zamiast bakłażanów?
Oczywiście. Zgodnie z tym samym przepisem można użyć cukinii, marchwi, a nawet ziemniaków (w przypadku ziemniaków czas gotowania może być dłuższy).
Jakich przypraw użyć do pieczonych bakłażanów?
My użyliśmy oregano, ale alternatywnie można użyć pietruszki lub szczypiorku.