Tarta tatin z bakłażanem: pikantna wersja, za którą można umrzeć!

zagłosuj teraz
Side dish
8 porcji
łatwe
1 h 10 m

Po słodkiej wersji z jabłkami, postanowiliśmy wykorzystać bakłażany w naszym pikantnym przepisie na tarte tatin. Aby nadać całości smaku, nie zapomnieliśmy dodać sosu pomidorowego, suszonego oregano i miodu dla odrobiny słodyczy ;-) Niezwykle łatwa w przygotowaniu tarta tatin jest idealnym dodatkiem do grillowanych mięs wiosną i latem.


Składniki

8
Szacowany koszt: 3.46 (0.43€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania1 h

  • Podsmaż cebulę i obrany czosnek na patelni z mżawką oliwy z oliwek.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, suszone oregano, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
    Dodaj wodę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż mieszanina zredukuje się i stanie się sosem.
  • W międzyczasie umyj i pokrój bakłażany w plastry (około 1-2 cm). Smażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor.
  • Gdy bakłażany są już ugotowane, a sos pomidorowy gotowy, nadszedł czas, aby je udekorować.
    Posmaruj naczynie do pieczenia miodem. Posyp suszonym oregano, a następnie ułóż plastry bakłażana w zachodzącym na siebie okręgu.
    Dodaj sos pomidorowy, a następnie kruche ciasto.
  • Nakłuć kruche ciasto i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
    Wyjąć z piekarnika i smacznego!


Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+