Tarta tatin z bakłażanem: pikantna wersja, za którą można umrzeć!
zagłosuj teraz
Po słodkiej wersji z jabłkami, postanowiliśmy wykorzystać bakłażany w naszym pikantnym przepisie na tarte tatin. Aby nadać całości smaku, nie zapomnieliśmy dodać sosu pomidorowego, suszonego oregano i miodu dla odrobiny słodyczy ;-) Niezwykle łatwa w przygotowaniu tarta tatin jest idealnym dodatkiem do grillowanych mięs wiosną i latem.
Składniki
8
Szacowany koszt: 3.46Euros€ (0.43€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania1 h
- Podsmaż cebulę i obrany czosnek na patelni z mżawką oliwy z oliwek.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, suszone oregano, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
Dodaj wodę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż mieszanina zredukuje się i stanie się sosem. - W międzyczasie umyj i pokrój bakłażany w plastry (około 1-2 cm). Smażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor.
- Gdy bakłażany są już ugotowane, a sos pomidorowy gotowy, nadszedł czas, aby je udekorować.
Posmaruj naczynie do pieczenia miodem. Posyp suszonym oregano, a następnie ułóż plastry bakłażana w zachodzącym na siebie okręgu.
Dodaj sos pomidorowy, a następnie kruche ciasto. - Nakłuć kruche ciasto i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
Wyjąć z piekarnika i smacznego!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!