Wenezuelskie arepas, bezglutenowe bułki z zaledwie 3 składników
Jak zrobić puszyste bułki bez drożdży? Masz odpowiedź w postaci tych wenezuelskich arepas! A dzięki użyciu mąki kukurydzianej przepis ten jest naturalnie bezglutenowy ;-) Użyj tych arepas jako dodatku do posiłku lub do kanapek. Łosoś / fromage frais / cytryna lub kurczak / awokado: nasze dwa ulubione połączenia ;-)
Składniki
Przygotowanie
- Umieść ciepłą wodę, sól i olej w dużej misce. Dobrze wymieszać. Dodawaj mąkę po trochu, mieszając widelcem, aby ją połączyć.
Możesz dokończyć wyrabianie ręcznie, aby dobrze wymieszać ciasto i uniknąć grudek. - Pozostaw ciasto na 15 minut, aby mąka miała czas na nawodnienie.
- Zwilżyć dłonie, aby ciasto się nie kleiło. Podziel ciasto na około 10 porcji.
Uformuj kulki z ciasta, a następnie spłaszcz je, aby uformować dyski. - Nasmaruj patelnię niewielką ilością oleju. Smażyć arepas na średnim ogniu przez około 7 minut z każdej strony. Powinny być dobrze przypieczone.
Wyłączyć ogień, przykryć patelnię i odstawić na około 5 minut. Sprawdź, czy arepas są ugotowane (patrz komentarze). - Pozostawić do ostygnięcia i gotowe do wypełnienia ulubionymi składnikami!
Obserwacje
Autentyczne arepas są wytwarzane ze wstępnie ugotowanej mąki kukurydzianej, która może być biała lub żółta. Można je znaleźć w sklepach ekologicznych, specjalistycznych sklepach z żywnością latynoamerykańską, a nawet w niektórych supermarketach. Dostępna jest również wstępnie ugotowana mąka kukurydziana, którą można zmiksować w celu uzyskania drobnej mąki.
Jak sprawdzić, czy arepa jest ugotowana: możesz w nią stuknąć po ugotowaniu; jeśli wyda pusty dźwięk, jest gotowa.
Jak przechowywać arepas :
Arepas można przechowywać do 4 dni w lodówce, zapakowane w szczelny pojemnik.
Można zamrozić surowe ciasto lub ugotowany chleb.