Czy cierpisz na turofilię?

Thursday 27 March 2025 10:03
Czy cierpisz na turofilię?

Jeśli w twojej lodówce nigdy nie brakuje dobrego sera, jeśli dobrze zaopatrzona deska sprawia, że jesteś bardziej podekscytowany niż bilet na Malediwy, lub jeśli kiedykolwiek miałeś gorącą kłótnię o to, czy ser powinien być przed czy po obiedzie lub jaki rodzaj dżemu najlepiej do niego pasuje, to istnieje duża szansa, że jesteś turofilem.


Czym jest turofilia i kto na nią cierpi?

Co to jest? Nie martw się, to nie choroba ani tajna sekta smakoszy. Turofilia to po prostu miłość i fascynacja serem. A jeśli cierpisz z tego powodu, nie martw się, nie jesteś sam. Ser ma to do siebie, że albo się go kocha, albo nienawidzi z całych sił.

Krótko mówiąc , turofil to miłośnik sera we wszystkich jego formach, aromatach i konsystencjach. Słowo to pochodzi od greckiego tyros ( τυρός), oznaczającego ser, i philos (φίλος), oznaczającego miłośnika. A ponieważ nie ma miłości bez świętowania, Międzynarodowy Dzień Sera jest doskonałym pretekstem do oddania hołdu temu przysmakowi. Obchodzony jest co roku 27 marca i chociaż nie mamy dnia wolnego od pracy (co jest absolutną niesprawiedliwością) i lubimy obchodzić go codziennie (jak Walentynki), jest to dobry czas, aby bez wyrzutów sumienia oddać się dobrej porcji camemberta jako aperitifu, parmezanu w naszym makaronie lub ricotty w naszym deserze. Czego tylko dusza i żołądek zapragną.

Teraz, gdy już wiesz, że jesteś turofilem (lub masz jednego w pobliżu), prawdziwe pytanie brzmi: jak bardzo jesteś turofilem? Przekonajmy się.


Czy jesteś prawdziwym turofilem? Znaki rozpoznawcze

Czy uważasz się za prawdziwego seromaniaka? Jest tylko jeden sposób, aby się tego dowiedzieć: odpowiedz na pytania w tym quizie i przekonaj się, czy jesteś zwykłym miłośnikiem sera, czy prawdziwym serowym wielbicielem.


1) Masz w lodówce więcej sera niż warzyw, tak/nie?

Posiadanie tylko jednego rodzaju sera wydaje Ci się niewystarczające. Normą w Twoim domu jest posiadanie kilku: jednego do smarowania, jednego do zapiekania, kilku do przekąsek i oczywiście jednego specjalnego na te dni, kiedy chcesz sobie zrobić przyjemność.

2. Czy uważasz, że jakiekolwiek danie jest lepsze z serem, tak/nie?

Makaron bez tartego sera to zniewaga. Burger bez dobrego plasterka roztopionego cheddara to marnotrawstwo. A kanapka z chorizo jest wykładniczo lepsza z jakimś półsurowym serem. Bez względu na to, co jesz, zawsze zastanawiasz się, czy byłoby lepiej z serem. Odpowiedź zazwyczaj brzmi "tak".

3. Próbowałeś więcej serów niż jesteś w stanie zapamiętać, tak/nie?

Nie zadowalasz się tylko paluszkami do burgerów z supermarketu. Odważyłeś się spróbować niebieskiego Stiltona, pożarłeś camembert w Normandii i poczułeś się jak w raju degustując Pecorino w Toskanii. Międzynarodowe supermarkety i targi serów są Twoim "miejscem do bycia", gdy odwiedzasz dowolne miejsce.

4. Nie boisz się silnie pachnących serów tak/nie?

Podczas gdy inni marszczą nosy na Roquefort, Cabrales lub Grgonzola, Ty postrzegasz to jako zaproszenie do przyjemności. Dla Ciebie sery z charakterem są synonimem przyjemności, a ich aromat jest proporcjonalny do szczęścia, które odczuwasz podczas ich jedzenia.

5. Do perfekcji opanowałeś sztukę łączenia w pary, tak/nie?

To nie tylko chleb i ser. Wiesz, że stary Manchego z dobrym czerwonym winem to idealne połączenie, że Brie jest świetny z cydrem, a Gorgonzola woła o słodki akcent. Jeśli jesteś również jednym z tych, którzy łączą ser z piwem rzemieślniczym, możesz uważać się za eksperta.

6. Podróżowanie jest pretekstem do próbowania nowych serów, tak/nie?

Jeśli jedziesz do Francji, pierwszą rzeczą, na którą masz ochotę, jest dobrze wysuszony Comté. Jeśli lądujesz w Holandii, pytasz, gdzie kupić farmerską Goudę. A jeśli przyjaciel podróżuje do Asturii, żądasz dobrego Gamonéu. Twoja lista życzeń jest pełna serów, których jeszcze nie próbowałeś.

7. Masz swój ulubiony ser, ale nigdy nie odmówiłbyś spróbowania innego, tak/nie?

Zawsze jest jeden ser, do którego wracasz raz za razem, twój nieomylny klasyk. Ale jeśli dostajesz odmianę, której nigdy wcześniej nie próbowałeś, nie wahasz się ani chwili.

>> Jeśli przytaknąłeś na więcej niż trzy z tych znaków, przykro nam: jesteś pełnoprawnym turofilem. I jest to powód do dumy ;-)


A ty?

Teraz, gdy już wiesz, co to znaczy być prawdziwym miłośnikiem sera, powiedz nam: jakiego sera nigdy nie brakuje w twoim domu? Czy próbowałeś odmiany, która zmieniła twoje życie? Jakieś tajne pary, o których powinniśmy wiedzieć?


Możesz być także zainteresowany:



Dlaczego wszyscy mówią o kefirze? Odkryj napój chwili!Dlaczego wszyscy mówią o kefirze? Odkryj napój chwili!

W ciągu ostatnich kilku lat kefir stał się gwiazdą lad chłodniczych i blogów poświęconych zdrowiu. Dowiadujemy się wszystkiego, co warto wiedzieć o tym fermentowanym napoju, który obiecuje zaskakujące korzyści!



Komentarze

Oceń artykuł:

PatriciaPatricia
Zafascynowana kuchnią i dobrą kuchnią, moje życie kręci się wokół starannie dobranych słów i drewnianych łyżek. Odpowiedzialna, ale zapominalska. Jestem dziennikarką i redaktorką z wieloma latami doświadczenia i znalazłam swoje idealne miejsce we Francji, gdzie pracuję jako redaktorka w Petitchef. Uwielbiam bœuf bourguignon, ale tęsknię za salmorejo mojej mamy. Tutaj łączę moją miłość do pisania i pysznych smaków, aby dzielić się przepisami i historiami kulinarnymi, które mam nadzieję, zainspirują cię. Lubię omlet z cebulą i lekko surowy :)