Jak zrobić deskę serów?

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
łatwe
10 min

Na aperitif lub po daniu głównym, obficie udekorowany półmisek serów jest zawsze hitem wśród gości! Ale jaki ser wybrać na półmisek godny tej nazwy? I ile sera potrzebujesz? Wyjaśnimy to wszystko w tym przepisie ;-)


Składniki

6

Jako dodatek :


Materiały

  • 1 deska
  • 1 nóż do sera

Przygotowanie

  • Jak zrobić deskę serów? - Przygotowanie krok 1Pokrój Beaufort na małe trójkąty.
  • Jak zrobić deskę serów? - Przygotowanie krok 2Comté pokroić w małe słupki.
  • Jak zrobić deskę serów? - Przygotowanie krok 3Pokrój sery Ossau Iraty, Bleu d'Auvergne i Brie na duże trójkąty.
  • Jak zrobić deskę serów? - Przygotowanie krok 4Pokrój Munster i Saint Marcellin w trójkątne plastry.
  • Jak zrobić deskę serów? - Przygotowanie krok 5Ułóż wszystko na desce lub talerzu, a następnie dodaj miód truflowy (lub klasyczny miód), konfiturę z czarnej wiśni i łyżeczki.
  • Jak zrobić deskę serów? - Przygotowanie krok 6Ułóż białe rodzynki, suszone morele i kromki chleba w lukach. I gotowe! Taca jest gotowa!

Obserwacje

Jak wymienić sery na desce?
-W przypadku serów twardych (Comté, Beaufort): Abondance, Tomme de Savoie, Cheddar...
W przypadku serów niebieskich lub z niebieskimi żyłkami (Bleu d'Auvergne): Fourme d'Ambert, Roquefort, Gorgonzola...
-W przypadku miękkich serów z rumianą skórką (Brie): Camembert, Chaource itp.
W przypadku miękkich serów z mytą skórką (Munster): Patachouffe, Vacherin mont d'or...
-Sery z mleka koziego (Saint Marcellin): Chabichou, Crottin...
-Sery z mleka owczego (Ossau Iraty): Petit basque, Folie bergère...
-Dla serów półtwardych: st-nectaire, petit livarot...
Można również przygotować deskę serów regionalnych (na przykład sery z Pirenejów) lub deskę serów kozich, w zależności od użytego mleka.

Ile sera należy użyć do przygotowania półmiska?
Niezależnie od tego, czy chcesz zaprezentować półmisek na koniec posiłku, czy uczynić go daniem głównym, potrzebne ilości będą się różnić. Postępuj zgodnie z przewodnikiem:
* Półmisek serów na zakończenie posiłku: od 60 do 100 g na osobę.
* Półmisek serów jako posiłek: od 200 do 250 g na osobę
* Półmisek serów i wędlin jako posiłek: od 150 do 200 g na osobę

Czy sery są sezonowane?
Tak, sezon sera zależy od tego, kiedy zwierzęta się rodzą i kiedy zaczynają produkować mleko. Na przykład koza będzie produkować mleko tylko od wiosny do jesieni. Należy jednak również wziąć pod uwagę proces dojrzewania, który może zająć trochę czasu! Nie wahaj się zapytać swojego sprzedawcy serów o radę, która pomoże Ci wybrać najlepsze sery ;-)

Jak udekorować talerz serów?
Tutaj udekorowaliśmy nasz półmisek białymi winogronami, suszonymi morelami, konfiturą z czarnych wiśni (idealną do serów z mleka owczego), miodem truflowym (ale można oczywiście użyć klasycznego miodu) i oczywiście dodaliśmy kromki chleba, aby pasowały do tego wszystkiego i tworzyły najlepsze kanapki!
Możesz również dodać wędliny, aby stworzyć obfitą mieszaną deskę!

Mam kobietę w ciąży, jaki ser powinnam kupić do mojego półmiska?
Sery, które mogą być spożywane przez kobiety w ciąży, to sery pasteryzowane.

Deska serów: deser czy aperitif?
Jedno i drugie! Deskę serów można przygotować na aperitif, na przykład w towarzystwie wędlin, lub jako część posiłku: po daniu głównym, tuż przed deserem itp.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+