Biszkopt z majonezem i czekoladą
zagłosuj teraz
Z majonezem? Tak, nie bój się! Nie nadaje mu żadnego smaku, nadaje mu tylko teksturę i jest substytutem jajek i tłuszczu. Dlatego ten przepis nie zawiera jajek, oleju ani masła, bo majonez zawiera :) Teraz Twoja kolej! Niech Twoi goście odkryją sekretny składnik :D
Składniki
8
Ciasto biszkoptowe:
Szacowany koszt: 4.34Euros€ (0.54€/porcja)
Materiały
- Prostokątna forma do ciasta
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania55 min
- Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki: mąkę + cukier + proszek do pieczenia + kakao w proszku.
- W innej misce wymieszaj trzepaczką mokre składniki: majonez + kawę + wanilię.
- Na koniec dodać suchą mieszankę do mokrej 3 razy, aż do uzyskania jednorodnej masy.
- Dodaj wiórki czekoladowe, wymieszaj i przelej do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy.
Piec przez 55 minut w temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem nakłuć wykałaczką. Po wyjęciu pozostaw ciasto do ostygnięcia. - Aby przygotować ganache, podgrzewaj śmietankę przez 1 min. 30 sek. w kuchence mikrofalowej i polej nią posiekaną czekoladę. Dobrze wymieszaj, aż uzyskasz kremowy ganache.
- Polej ciasto ganache i ciesz się smakiem! :)
Obserwacje
* Majonez musi być normalny, bez musztardy. Przed użyciem należy dokładnie sprawdzić składniki, w przeciwnym razie może to wpłynąć na smak ciasta.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!