Brownie z awokado i czekoladą bez masła - bez laktozy
Chcesz wyeliminować laktozę ze swojej diety? Ale oczywiście nadal chciałbyś cieszyć się pysznymi deserami, które rozpływają się w ustach :-) Rozwiązaniem jest to brownie z awokado i czekoladą! Awokado zapewni nam dodatkową słodką konsystencję, a dodatkowo nie zawiera masła i laktozy! Daj się skusić na ten smaczny deser pełen zdrowych tłuszczów, który wyjaśniamy krok po kroku poniżej ↓
Składniki
Do brownie:
Materiały
- forma 23 x 23 cm
- młynek lub mikser
Przygotowanie
- Ciasto brownie:
W misce wymieszać puree z awokado + 200 g roztopionej czekolady. - Dodaj cukier + jajka + wanilię i wymieszaj.
Następnie dodać mąkę + kakao + proszek do pieczenia + sól. - Na koniec dodać 100 g czekolady pokrojonej na kawałki. Wymieszać i przelać do uprzednio natłuszczonej kwadratowej formy.
Piec przez 20 minut w temperaturze 185ºC. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. - Glazura:
Umieść wszystkie składniki w mikserze i miksuj, aż uzyskasz kremową masę. - Gdy brownie ostygnie, wylej polewę na wierzch, wygładzając ją szpatułką.
- Pokroić na porcje i gotowe! :D
Obserwacje
* Aby go zachować, radzimy przechowywać go w lodówce. A kiedy zamierzasz go zjeść, włóż go do kuchenki mikrofalowej na 10, maksymalnie 20 sekund. Spowoduje to stopienie kawałków czekolady w środku.
* Jest to idealny przepis dla osób nietolerujących laktozy, ponieważ w brownie nie ma masła (zastąpiono je awokado) i nie ma śmietany do polewy (ponownie zastąpiono ją awokado).
* Jeśli nie możesz znaleźć oleju kokosowego, możesz zamiast niego użyć oleju słonecznikowego.
* Czekolada powinna być najlepiej ciemna, choć nie zaszkodzi, jeśli będzie to czekolada mleczna. Powinna to być jednak specjalna czekolada deserowa, ponieważ dzięki temu łatwiej się rozpuści.