Brownie z awokado i czekoladą bez masła - bez laktozy

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
łatwe
40 min

Chcesz wyeliminować laktozę ze swojej diety? Ale oczywiście nadal chciałbyś cieszyć się pysznymi deserami, które rozpływają się w ustach :-) Rozwiązaniem jest to brownie z awokado i czekoladą! Awokado zapewni nam dodatkową słodką konsystencję, a dodatkowo nie zawiera masła i laktozy! Daj się skusić na ten smaczny deser pełen zdrowych tłuszczów, który wyjaśniamy krok po kroku poniżej ↓


Składniki

6

Do brownie:

Szacowany koszt: 5.45 (0.91€/porcja)

Materiały

  • forma 23 x 23 cm
  • młynek lub mikser

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania20 min

  • Brownie z awokado i czekoladą bez masła - bez laktozy - Przygotowanie krok 1Ciasto brownie:
    W misce wymieszać puree z awokado + 200 g roztopionej czekolady.
  • Brownie z awokado i czekoladą bez masła - bez laktozy - Przygotowanie krok 2Dodaj cukier + jajka + wanilię i wymieszaj.
    Następnie dodać mąkę + kakao + proszek do pieczenia + sól.
  • Brownie z awokado i czekoladą bez masła - bez laktozy - Przygotowanie krok 3Na koniec dodać 100 g czekolady pokrojonej na kawałki. Wymieszać i przelać do uprzednio natłuszczonej kwadratowej formy.
    Piec przez 20 minut w temperaturze 185ºC. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
  • Brownie z awokado i czekoladą bez masła - bez laktozy - Przygotowanie krok 4Glazura:
    Umieść wszystkie składniki w mikserze i miksuj, aż uzyskasz kremową masę.
  • Brownie z awokado i czekoladą bez masła - bez laktozy - Przygotowanie krok 5Gdy brownie ostygnie, wylej polewę na wierzch, wygładzając ją szpatułką.
  • Brownie z awokado i czekoladą bez masła - bez laktozy - Przygotowanie krok 6Pokroić na porcje i gotowe! :D

Obserwacje

* Aby go zachować, radzimy przechowywać go w lodówce. A kiedy zamierzasz go zjeść, włóż go do kuchenki mikrofalowej na 10, maksymalnie 20 sekund. Spowoduje to stopienie kawałków czekolady w środku.

* Jest to idealny przepis dla osób nietolerujących laktozy, ponieważ w brownie nie ma masła (zastąpiono je awokado) i nie ma śmietany do polewy (ponownie zastąpiono ją awokado).

* Jeśli nie możesz znaleźć oleju kokosowego, możesz zamiast niego użyć oleju słonecznikowego.

* Czekolada powinna być najlepiej ciemna, choć nie zaszkodzi, jeśli będzie to czekolada mleczna. Powinna to być jednak specjalna czekolada deserowa, ponieważ dzięki temu łatwiej się rozpuści.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+