Brokuły i krewetki w pikantnym koreańskim sosie - prosty, zrównoważony i pikantny posiłek

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
25 min

Szukasz zdrowego, smacznego i zbilansowanego dania z pikantną nutą? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce! Uwielbiamy dania mieszane za ich prostotę i fakt, że można je zabrać ze sobą wszędzie :-) Dzisiejszy przepis składa się z chrupiących brokułów, ryżu i krewetek z sosem doprawionym sfermentowaną pastą chili, gochujang. Aby dodać potrawie jeszcze więcej koloru i smaku, nie wahaj się użyć dodatków na wierzchu: sezamu, szczypiorku, dymki, pokruszonych orzechów włoskich, możesz zmieniać przyjemność!


Składniki

2

Sos:

Dodatki (opcjonalnie):

Szacowany koszt: 5.63 (2.82€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania20 min

Obserwacje

Jak długo mogę przechowywać to danie?
Można przechowywać przez 3 dni w lodówce w szczelnym pojemniku.

Czy to danie można zamrozić?
Można zamrozić to danie, jeśli używa się świeżych krewetek (nigdy mrożonych, nigdy nie zamrażaj ponownie już zamrożonego produktu).

Czym mogę zastąpić krewetki?
Można je zastąpić na przykład kurczakiem, tofu lub jajkiem sadzonym.

Czego mogę użyć zamiast brokułów?
Możesz zastąpić je innym sezonowym warzywem!

Czego mogę użyć zamiast ryżu 3-kolorowego?
Można go zastąpić ryżem basmati, ryżem do sushi lub makaronem ryżowym! Czas gotowania nie będzie taki sam.

Co to jest gochujang i czego mogę użyć zamiast niego?
Gochujang to koreańska pasta ze sfermentowanego chili. Ma bardzo specyficzny smak, ale jeśli naprawdę nie możesz jej znaleźć, możesz zastąpić ją sirachą lub puree z chili (w mniejszych ilościach, uważaj na chili!). Dodawać po trochu i zawsze spróbować przed dodaniem większej ilości).



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+