Burgery z orzechów piżmowych (gwarantowane bez chleba!)

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
1 h 30 m

Co powiesz na wykorzystanie dyni piżmowej do czegoś więcej niż tylko zup i przecierów? Zamień chleb na plastry dyni piżmowej w swoich burgerach! Rezultat na pewno będzie rozpływający się w ustach i bogaty w smak ;-) Jeśli chodzi o dodatki do burgera, pozostawiamy Ci wybór składników, na które masz ochotę. Tutaj wybraliśmy dobry stek wołowy z serem raclette, sałatką i sosem pomidorowym: proste i skuteczne połączenie.


Składniki

2
Szacowany koszt: 3.92 (1.96€/porcja)

Materiały

  • Blacha do pieczenia
  • Deska do krojenia
  • Nóż
  • Obieraczka
  • Miska
  • Łyżeczka do herbaty
  • Jedna patelnia

Przygotowanie

Czas przygotowania50 min
Gotowania40 min

  • Usuń górną część piżmianu (wystarczy około 200 g) i usuń skórkę za pomocą obieraczki do warzyw.
    Pokrój piżmian w poprzek na 4 plastry i umieść na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
    Skrop każdy plaster oliwą z oliwek, dodaj szczyptę soli i pieprzu i piecz przez 35 minut w temperaturze 190°C.
  • W międzyczasie posiekaj 1/2 cebuli i smaż przez kilka minut na patelni na średnim ogniu z mżawką oliwy z oliwek. Odstawić na bok.
  • Na tej samej patelni usmaż steki mielone.
    Roztop masło i umieść patelnię na dużym ogniu. Smaż steki przez 1 minutę z każdej strony.
    Zmniejszyć ogień do średniego, obrócić steki i smażyć przez 1 minutę 30 minut.
    Odwróć je ponownie, dopraw powierzchnię solą i pieprzem i połóż plaster sera na każdym steku. Gotować przez kolejne 1 minutę i 30 minut.
    Zdjąć z ognia i odstawić na bok.
  • Przygotuj sos pomidorowy: w misce wymieszaj przecier pomidorowy, sól, pieprz, czosnek w proszku i suszony rozmaryn. Odstawić na bok
  • Sposób przygotowania:
    * 1 plaster butternuta
    * 1 łyżeczka sosu pomidorowego
    * kilka liści sałaty
    * 1 stek z plasterkiem sera
    * kilka cebul
    * Kilka liści sałaty
    * 1 plaster butternuta

    Zrób to samo z resztą składników na innym talerzu i voilà! Burgery z dyni piżmowej są gotowe: smacznego!

Obserwacje

Jak długo mogę przechowywać burgery?
W szczelnej puszce można je przechowywać przez 2 dni. Przed ponownym spożyciem podgrzej je przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej.

Co zrobić z resztkami dyni piżmowej?
Jeśli wykorzystałeś całą dynię piżmową, z pewnością zostanie Ci jej dużo! Jeśli chcesz przygotować nowe przepisy, możesz spróbować zapiekanki z dyni piżmowej, purée, velouté, a nawet deseru! Wiele przepisów znajdziesz na naszej stronie internetowej https://www.ptitchef.com/recettes/recette-de-courges-butternut.
Jeśli nie chcesz od razu gotować resztek butternuta, usuń skórkę obieraczką do warzyw, pokrój miąższ w kostkę i przechowuj w torebce w zamrażarce. W ten sposób będziesz mieć pod dostatkiem piżm o każdej porze roku!

Jak przyrządzić mrożony stek mielony?
Tutaj użyliśmy świeżego lub rozmrożonego steku mielonego. Jeśli nie masz czasu, możesz ugotować mrożony stek mielony bezpośrednio. Aby to zrobić, smaż mięso na dużym ogniu przez 1 minutę z każdej strony, a następnie na średnim ogniu przez 2 lub nawet 3 minuty z każdej strony.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+