Coxinhas (brazylijskie krokiety z kurczaka)
zagłosuj teraz
Nie wiesz, co zrobić z resztkami kurczaka? Spróbuj Coxinhas, słynnych brazylijskich krokietów! Łatwy, chrupiący przepis, który pokochają najmłodsi (a także dorośli ;-) ). Baw się różnymi nadzieniami, aby zaoferować swoim gościom szeroką gamę smaków. Ten przepis jest świetny jako aperitif lub jako danie główne z sałatką, ryżem, warzywami...
Składniki
4
Pasta :
Nadzienie :
Szacowany koszt: 4.78Euros€ (1.19€/porcja)
Materiały
- rondel
- frytkownica
- patelnia
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h 15 m
Gotowania30 min
Doprowadź wodę i kostkę rosołową do wrzenia.
Gdy płyn się zagotuje, dodaj mąkę na raz i mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów. Zawiń ciasto i pozostaw do ostygnięcia.
Pokrój kurczaka na kawałki i umieść w garnku z wrzącą wodą na 15 minut.
Po tym czasie pozostaw do ostygnięcia na kilka minut, a następnie rozdrobnij kawałki.
Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i posiekaną paprykę na niewielkiej ilości oleju przez 5 minut.
Dodaj rozdrobnionego kurczaka i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, a następnie zdejmij z ognia.
Weź kulkę ciasta wielkości orzecha włoskiego. Zrób wgłębienie w środku, aby utworzyć małą miseczkę z ciasta.
Do środka nałóż 1-2 łyżki farszu i stopniowo zamykaj krokieta, nadając mu kształt kropli (lub uda).
Obtocz krokiety w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju (170°C) przez 5 minut.
A teraz twoje coxinhas są gotowe!
Obserwacje
Czerwona papryka: jest tam, aby dodać koloru. Można ją zastąpić pomidorem, sosem pomidorowym lub ketchupem.
Ciasto:w niektórych wersjach do podstawowego ciasta dodaje się puree ziemniaczane.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!